Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 18 másodperc

Szép számban vettek részt az irodalomra éhezők azon a könyvbemutatón, amelyen az egyik legnépszerűbb magyar kortárs költőnk, Lackfi János olvasott fel a #jóéjtpuszi első és második kötetéből.

Egyedülálló helyszínen, a Jézus-kápolna udvarán tartották tegnap este Lackfi János könyvbemutatóját, ahol az irodalomkedvelők a #jóéjtpuszi első és második kötetének szövegeit hallhatták a szerző tolmácsolásában. A teltházas esemény könnyed és humoros hangulatban telt, Lackfi bibliai történeteket idéző költeményei ugyanakkor el is gondolkodtatták a közönséget. Az első kötet óriási sikert aratott, egy év alatt tizenegyezer példányt adtak el belőle. Nem meglepő, hogy ezután az olvasók egy második könyv formájában követelték ki maguknak a folytatást.  

Simon Mária-Tímea, a Művelődési Ház igazgatójának köszöntője nyitotta az estet. Rögtön ezután a szerző beengedte hallgatóságát a kulissza függönyei mögé, ízelítőt adva a #jóéjtpuszi alkotói folyamatáról. 

„Azért írok, mert örülök, ha olvassák”

– hangzott el a költőtől még az esemény elején. Költészetének alapelve, hogy minden történet újabb történetet hoz maga után, köteteinek szövegei egymásba fonódva, egymással párbeszédet folytatva hömpölyögnek a könyv lapjain, de önmagukban is megállják a helyüket. A Harmat Kiadó gondozásában megjelent #jóéjtpuszi kötetenként száznyolcvan-száznyolcvan verset tartalmaz – mindegyik alkotás beemeli az abszurd, a szleng, a groteszk, a társadalmi szatíra, a hivatali, illetve a tudományos stílust a lelkiség irodalmába. Lackfi János tűzzel, szenvedéllyel szól a hitről, s hívja az olvasót Isten kalandparkjába.

„Felnőtt megtérő vagyok, így aztán a gyermekkori kötelező templomjárások kimaradtak az életemből, saját döntésből vállaltam, hogy katolikusként élek. Nem részesültem vallásos nevelésben, így nem ábrándulhattam ki abból, amibe bele sem ábrándítottak” – nyilatkozta a költő. Mint mondta, már felnőtt volt, amikor közelebbi kapcsolatba került a vallással, azóta meggyőződése, hogy

Isten mindenféle módon üzen neki – rendszámtáblák szövegein, internetes videókon, üzeneteken, vagy akár a környezetében lévő társain keresztül.

A jóéjtpuszis verseket egy új alkotói utazásnak nevezte, a könyvek pedig már szinte társszerzős kötetnek is mondhatók – a Jóistennel együtt írta az imádságban született szövegeket vagy szemlélődő imákat. 

Lackfi mélyen átélt, magas színvonalú felolvasásában a vallásos sztereotípiák vicces, provokatív, játékos, néhol fájdalmas hangon szólaltak meg. Jézus újszövetségi története a filmvásznon elevenedett meg, hisz ahogyan az egyik vers is mondja, simán kijönne egy szuperhősös film a Jézus-filmből. A közönség hallotta az Énekek éneke montázsát is arról, hogy Isten mi szeretnivalót talál az emberben. Továbbá Lackfi elénekelte a Hej, Sionról fúj a szél… című darabját, amely a zsoltárok népdalátirata. 

Habár a lelkiség kanonizált szövegei régen íródtak, a költő szerint ugyanazokat a történeteket éljük újra és újra jelen korunkban. Lackfi merőben szokatlant alkotott a keresztény hit témájában, ami olykor merész, legtöbbször azonban friss, modern és gondolatokban gazdag. A költő hétköznapi stílusban garantáltan közelebb hozza az olvasóhoz azt a megfoghatatlan hatalmat, amit Mindenhatónak tartunk. A legszebb az egészben, hogy ez a Biblia 2.0 bárkivel és bárhol megtörténhet, de csak az képes észrevenni, aki hisz benne.  

Lackfi János 1971-ben született Budapesten. József Attila- és Prima Primissima díjas író, költő, műfordító. Első publikációja 1987-ben jelent meg, 1999 óta a Nagyvilág című folyóirat, majd 2000-től a Dokk.hu internetes folyóirat egyik alapító szerkesztője. A Magyar Írószövetség és a József Attila Kör tagja, valamint a Magyar PEN Club titkára. Sok művet ír gyermekeknek, és rendszeresen közöl műfordításokat, eddig tizennégy fordításkötete látott napvilágot. Gyakran szerepel költőként felolvasóesteken, a verseit már nyolc nyelvre ültették át. A #jóéjtpuszi első kötete 2021-ben, a második 2022-ben jelent meg.