Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 49 másodperc

Falun élsz? Gazdálkodtok, és olyant főzöl, hogy a világ a csodájára jár?! Akkor ne görgess tovább, mert ez neked szól! – így kezdődik Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke és Márton Júlia Dalma turisztikai referens videóüzenete. De miről is van szó tulajdonképpen?

A közösségi oldalakon megosztott videó folytatásából kiderül, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a vidéken élők otthonukban legtöbb tizenkét személyt ebéddel szolgáljanak ki azzal az étellel, amit saját konyhájukban állítottak elő.

„Gyakorlatilag egy mini éttermet működtethetsz anélkül, hogy az éttermi szabályozásoknak eleget kellene tenned. Na, jó, nem egészen így van, hiszen el kell végezned egy kis kurzust,

és egy családi vállalkozást kell létrehoznod, de ebben segítünk neked” – hangzik el a kisfilmben, amit Márton Júlia Dalma turisztikai referens ekképp egészít ki: „A helyi gasztropont egy lakásétterem, ahol a családod minden egyes tagja főzhet. Hogy mit főzhet? Finomat. Kinek főzhet? Vendégeknek, akik nem szeretnének étteremben étkezni.”

Amint Bíró Barna Botondtól (alábbi képen) megtudtuk, a 2019-ben megjelent 106-os számú kormányrendelet lehetőséget biztosít helyi gasztropontok, azaz lakáséttermek létrehozására, amiket kizárólag falusi környezetben lehet kialakítani, ugyanakkor kizárólag családtagok lehetnek az aktív résztvevői is – magyarán, akik sütnek, főznek, tálalnak.

– A lényeg, hogy a saját lakóház konyhájában zajlik a főzés, és az alapanyagok minimum kétharmadának helyi terméknek kell lennie. Nem kötelező a család saját termelése legyen, de helyi termelőktől kell beszerezni. Ugyanakkor az állati eredetű készítményeket be is kell vizsgáltatni – magyarázta a szabályokat Bíró Barna Botond.

A Brassó megyei Bodzavámon már több gasztropontot létrehoztak, innen szereztek be néhány olyan információt, amelyet itthon is hasznosítani lehet.

Elfogadott és javasolt forma a lakásétterem működtetőinek a családi vállalkozás, ami adózás szempontjából is leegyszerűsíti, megkönnyíti a munkavégzést. Ehhez azonban el kell végezniük egy tanfolyamot, amelyre a Maroshévízi Hegyvidéki Fejlesztési Iroda kínál lehetőséget.

– Kialakítottunk a lakásétteremnek egy vizuális arculatot, egy brandet, amit kitehetnek a kapura jelezve azt: helyi gasztropont működik ott. A kis éttermet működtetők egyszerre tizenkét személy számára szolgálhatnak fel kétféle előételt, levest, főételt és desszertet, helyi alapanyagokból, szűkített étlappal naponta  – mondta Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki úgy véli, a turizmus területén egyre nagyobb az igény erre.

Az idelátogatók a látványosságok mellett leginkább az étkezési szokások, hagyományok, kulináris értékek, különlegességek iránt érdeklődnek. Egyébként

Hargita megyében jelenleg három ilyen gasztropont működik.

A projekt kezdeményezői beazonosították Udvarhelyszéken azokat a településeket, ahol nagyobb a turistaforgalom, viszont nincs étkezési lehetőség, mint például Székelyderzs vagy a két Homoródmente. Az érdeklődők számára tájékoztató jellegű kurzusokat tartanak majd, bevonva a polgármestereket is.

Amint megtudtuk, már

vannak érdeklődők Homoródmentéről, de bíznak benne, hogy ha elindul a projekt, ragadós lesz a jó példa,

és mások is élnek a lehetőséggel.

– Azt vállaltuk a Hargita Fejlesztési Társulással és a Visit Harghita csapatával, hogy segítünk a dokumentáció összeállításában, a tanfolyamról információkat nyújtunk, tehát bizalommal fordulhatnak hozzánk. Étteremtulajdonosokkal is tárgyaltunk, akik felajánlották segítségüket az üzleti terv kidolgozásában vagy akár a menü összeállításában – mondta el Bíró Barna Botond. Hozzátette: ez egy hosszabb folyamat kezdete, a jelentkezések nincsenek határidőhöz kötve.

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Lakáséttermet nyithatnak a vidéki családok