Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 36 másodperc

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy Székelyudvarhely útjain, egy piros szerelvényen integető, vidám gyerekek utaznak. Amint kiderült, Orbán Balázs születésnapjához kapcsolódó „jelenségről” van szó.

Rendhagyó módon ünnepelték Székelyudvarhelyen a legnagyobb székely, Orbán Balázs születésének évfordulóját: történelmi utazásra hívták a szervezők a város általános iskolás tanulóit. A különleges járattal a Szejkére utazhattak, ahol a Legendárium csapatának jóvoltából az Orbán Balázs Látogatóközpontban megismerkedhettek Lengyelfalva nagy szülöttjének élettörténetével és munkásságával.

– Szerettük volna Orbán Balázs születésnapját kicsit másképp megünnepelni, mint az előző években, mert egyrészt tudatában voltunk annak, hogy nem lesz lehetőségünk tömegrendezvényt szervezni a járványmutatók miatt, ezért igyekeztünk minden korcsoportnak olyan ajándékot adni, ami méltó Orbán Balázshoz – mondta el megkeresésünkre Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója.

A múlt héten számos eseményt szerveztek fiataloknak és felnőtteknek a Művelődési Házban, az Orbán Balázs iskola hetedikeseinek Pál Emil tartott drámapedagógiai foglalkozást, illetve Szabó Károly mutatta be Orbán Balázs fotográfusi munkásságát. Ezen a héten a Tamási Áron Gimnázium és Benedek Elek Pedagógiai Líceum osztályai nézték meg az Orbán Balázs nyomdokain, Székelyföld, vidékeink című tárlatot, de Kápolnási Zsolt előadása is elsősorban nekik szólt. A kicsiket pedig kirándulásra hívták a szejkefürdői Legendárium birodalmába, ahol Kápolnási Zsolt és Gidó Csaba történészek, illetve a házigazdák részéről Vasas István és Lázár István Roland tartottak rövid előadást a legnagyobb székelyről.

Az elmúlt másfél hétben 1100 gyermek fordult meg Orbán Balázs sírjánál, illetve a szejkei látogatóközpontban, jövő hét közepéig valószínűleg sorra kerül az összes udvarhelyi elemi iskola.

Múlt héten a Bethlen Gábor, Orbán Balázs és Tompa László iskola elemis diákjai jártak a Szejkén, ezen a héten és jövő hét elején a Móra Ferenc és a központi iskolák diákjai következnek. A Művelődési Ház igazgatója azt is elárulta, a jövőben tervezik a további együttműködést a Legendáriummal.

Fazakas Szabolcs, a Legendárium és az Orbán Balázs Látogatóközpont megálmodója és létrehozója elmondta, örült a Művelődési Ház megkeresésének, hisz nagyon szívesen, bérmentesen bocsájtják a gyerekek rendelkezésére a látogatóközpontot, sőt, még az előadások lebonyolításába is besegítenek.

– Ha kitavaszodik és elkészül a Mini Erdély Park területén a vár, ahol Gyöngyössy János interaktív történelemórákat tart, akkor mindenképp további együttműködésben gondolkodunk – mondta el Fazakas Szabolcs, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra a magyarországi kezdeményezésre, mely évente, kategóriák nélkül díjazza a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A Legendárium is bekerült ide, nevezetesen Bagossy Norbert, a BBC frontembere jelölte őket. A highlightsofhungary.hu honlapon lehet szavazni, hiszen a kétmillió forintos jutalmat Szabolcs közcélra szeretné fordítani, konkrétan olyan fiatal, anyagi háttérrel nem rendelkező vállalkozót segítene, aki ötletével a turizmust fejlesztené Udvarhelyszéken.

Fotók: Székelyudvarhelyi Művelődési Ház Facebook-oldala, Legendárium

Lassan minden elemista ismeri Orbán Balázst