Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 36 másodperc

Most már hivatalos: Nagy Gyula a székelyudvarhelyi kórház főigazgatója. A május eleje óta ideiglenesen kinevezett főigazgató októberben sikerrel vizsgázott a tisztségre, ennek értelmében ma, november 4-én a polgármester aláírta a négyéves menedzseri szerződését.

Októberben zajlott a székelyudvarhelyi városi kórház főigazgatói vizsgája – tájékoztatott a polgármesteri hivatal azt is tudatva, hogy a sikeres vizsga után Gálfi Árpád polgármester aláírta Nagy Gyula közgazdász négy évre szóló menedzseri szerződését, így a székelyudvarhelyi kórháznak immáron van hivatalosan és szerződéssel kinevezett főigazgatója.

Nagy Gyula Ladányi Kingát váltotta, akinek májusban lejárt az ideiglenes kinevezése a menedzserigazgató tisztségre.

Ladányi Kinga Borka-Balás Attila után került az intézmény élére, akit 2020 decemberében ugyancsak ideiglenesen neveztek ki,

azt követően, hogy felfüggesztették Lukács Antal korábbi menedzserigazgatót. Az utóbbi két évben tehát bizonytalan volt az intézmény sorsa, mivel senki nem kapott végleges, hivatalos kinevezést. 

A májusban színre lépő Nagy Gyula közgazdászról a polgármester még az ideiglenes, hat hónapos kinevezésekor azt közölte, hogy nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, hisz korábban is más egészségügyi intézményekben is dolgozott.

Első sajtótájékoztatóján, augusztusban, a kinevezését követő századik napon, amikor ezen rövid időszak megvalósításairól és a terveiről beszélt, Nagy Gyula magáról azt tudatta, hogy marosvásárhelyi, közgazdász a végzettsége, dolgozott a magánszférában, és egészségügyi menedzsment tanácsadásban is.

Még ezt megelőzően nyilatkozott a Szempontnak, még júliusban. Akkor azt mondta, „a kórházat ismertem, vagyis most inkább úgy fogalmaznék, hogy volt rálátásom, hisz az elmúlt négy-öt évben több alkalommal is együttműködtem az intézménnyel, közös projekteket bonyolítottunk le. Ismerem többek közt az ápolási igazgatót, az orvosigazgatót és a gazdasági igazgatót is, tehát gazdasági elemzéseket végezve, a kórház szakaktivitásába és gazdasági életébe is beleláttam. A gazdasági szekciótól kezdve az orvosok teljesítményéig, a gazdasági problémák feltérképezéséig, az ágykihasználtságától a műtőkig mindent kielemeztünk negyedévente. Tehát volt már egy képem a kórházról.”

Nagy Gyula stratégiája

Az augusztusi sajtótájékoztatón egyebek mellett az is elhangzott, hogy nemrég lejárt a kórház stratégiai terve, és egy új kidolgozásán munkálkodnak, amely három-öt évre vetítené előre a székelyudvarhelyi városi kórház jövőjét.

Akkor azt szögezte le, hogy kisebb-nagyobb javításokra, főjavításokra és bővítésre van szükség.

A tervek között szerepel, hogy

az egyik épületet egy ötemeletes szárnnyal bővítenék, melynek a tetejére egy helikopter-leszállópályát is építenének,

és egyúttal a sürgősségi osztályt is bővítenék, nagyobb helyet, teret adnának neki.

Nagy Gyula azt is közölte, folyamatosan mérik, elemzik, hogy miben és hogyan tudnának javítani a városi kórházban, hogy az minél felszereltebb és minél korszerűbb legyen. Ugyanakkor az orvos-beteg kommunikáción is szeretnének javítani.

Szintén az ötéves tervben szerepel elképzelésként, hogy közös stratégiát dolgoznak ki a megyei kórházzal, illetve „emelnének” az együttműködés szintjén a gyergyószentmiklósi egészségügyi intézménnyel is.

Legkevesebb négy évig Nagy Gyula lesz az udvarhelyi kórház főigazgatója