Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 26 másodperc

Azoknak sem kell lemondaniuk a téli kalandokról, akiknek nehezükre esik vagy egyenesen lehetetlen küldetés már maga a járás is – a Nurture in Nature Egyesület hiánypótló szolgáltatás meghonosítását tűzte ki célul: a síelést mozgáskorlátozottak számára. A csíkszeredai székhelyű szervezet a biztonságos turizmusra való nevelés, a közösségi kalandok, valamint az aktív kikapcsolódás ösztönzője kíván lenni. Fő elvük, hogy a mozgás mindenkié, ezért az általuk népszerűsített szabadtéri tevékenységek, legyen szó túrázásról, kerékpérozásról vagy éppen sízésről, elérhetőek a mozgáskorlátozottak számára is. 

Az egyesület létrehozását egy lengyelországi, aktív mozgássérült tevékenységet szorgalmazó intézmény ihlette. „Amikor alapítottuk az egyesületet, síoktató voltam, s az ötletet hallva, rögtön felcsillant a szemem, hiszen

Székelyföldön nem volt ilyen jellegű kezdeményezés,

pedig nagyon jó lett volna azokat a sérülteket a sípályán látni, akik értékelik a testmozgással járó szabadságot” – idézi fel a kezdeteket Ruszuly Emese egyesületi elnök.

A Nurture in Nature fő tevékenysége népszerűsíteni a szabadtéri aktivitást – nyáron tájékozódási tanfolyamokat, hegyi táborokat, sziklamászást, via ferrata-, bicikli- és gyalogtúrákat, télen túrasízést szerveznek, illetve sitski (ülősí) foglalkozásokat tartanak. Működésük egyik szegmense a mozgássérültek sportoltatása. „Célunk, hogy a mozgássérült tevékenység minél hatékonyabban beinduljon, ezért nem szeretnénk például a túravezetés terén más sport- és szabadidőközpontokkal felvenni a versenyt. Nem vetélkedünk másokkal, mert amit mi végzünk, az egyedi és lélekemelő” – tájékoztat Emese. Jelenleg mozgáskorlátozottak számára az asszisztált sízés és a nyílt napok szezonja van, utóbbira hétközben kerítenek sort, akár napi tíz-tizenkét résztvevővel is foglalkoznak. Legutóbb épp hétvégén, a második alkalommal megszervezett Hó Világnapján, a Kissomlyó Ski, valamint a Madarasi-Hargita Síközpont pályáin kerítettek erre sort, a következő alkalomra jövő pénteken a sugásfürdői sípályáknál kerül sor. Elviekben április közepéig tart a síszezon, a tavaszi idényt biciklitúrákkal és táborokkal indítják. 

Öt speciális, mozgássérültek számára alkalmas síszék és három downhill (ereszkedő) kerékpár van az egyesület tulajdonában, már 2020 óta. A nem mindennapi kalandozásra már a múlt síszezonban is szép számban akadtak érdeklődők, többnyire román vidékekről, az idei év jóval intenzívebb. Az egyesület vezetőjétől megtudjuk:

néha több kérés érkezik, mint amennyi asszisztált sízést a kapacitásuk megenged.

Pillanatnyilag négyen alkotják a csapatot, ketten közülük síoktatók. Felmerült a csapatbővítés ötlete, ami lehetővé tenné, hogy több sérült személlyel foglalkozzanak az adott szezonban. Nemrég részt vettek egy kétnapos, lengyelországi szakmai tréningen, amely során a speciális eszközökkel való biztonságos lesiklást, a felvonóhasználatot, illetve a sérültekkel való szakszerű bánásmódot gyakorolhatták. Megtudtuk, Lengyelországban az ehhez hasonló szolgáltatásokat vállalkozásként működtetik, Emese szerint a jövőben hasonló irányba indul el a Nurture in Nature is.

Fotó: Nurture in Nature

Legyen a mozgás mindenkié! – Síszékes csúszás mozgáskorlátozottaknak