Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 26 másodperc

November 18-án, pénteken 17 órától nyitják meg az [arhitectura.6] építészeti szemle szabadtéri vándorkiállítását Székelyudvarhelyen, a Patkóban.

Az [arhitectura.6] építészeti szemle kitűzött célja kiemelni hat megye, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Szeben és Vâlcea kortárs építészeti alkotásai közül a legkiválóbbakat. Az elmúlt két évben elkészült épületek/tervek képeit gondos előválogatást és díjazást követően a régió városainak közterein állítják ki immár atodik alkalommal – az elmúlt tíz évben mindegy78re közszemlére kerültek a jobbnál jobb építészeti megvalósítások.

A 2022-es építészeti szemlére a hat megye ezer körüli létszámú építészközössége 137 munkával jelentkezett, melyek közül az előválogatást követően 104 munka került a szemle anyagaként a versenybe. Ezek közül

35 alkotás Hargita és Kovászna megyei építészirodák termése.

A benevezett terveket hat építészből és egy képzőművészből álló zsűri bírálta el: Adrian Pop (Kolozsvár), Iulia Stanciu (Bukarest), Cosmin Pavel (Bukarest/Nagyszeben), Tiberiu Bucșa (Kolozsvár/Nagyvárad/Temesvár), Andrei Șerbulescu (Bukarest), Tiberiu Ciolacu (Kolozsvár) építészek és Dan Perjovschi képzőművész (Bukarest/Nagyszeben).

Nagyszebenben került sor idén a végső elbírálására, majd ugyanitt szeptember 8-án hozták nyilvánosságra a különböző versenykategóriák (Lakóépületek, Középületek, Közterek, Épített örökség, Belsőépítészet és díszletterv, Bútor- és tárgydesign, Meg nem valósult tervek, Diáktervek) jelöléseit és díjazott alkotásait.

A régió építészeinek mindössze hét-nyolc százalékát kitevő, alig több mint száz tagot számláló Hargita-Kovászna megyék építész-közösségének a tizennégy jelölés közül ötöt, a hét díj közül pedig hármat ítélt oda a szemle zsűrije.

A tárlat Csíkszeredából érkezik, november 18. és 25. között hatodik állomásként „vendégeskedik” Székelyudvarhelyen a Márton Áron téren, majd Gyergyószentmiklósra, Szászrégenbe és Marosvásárhelyre vándorol tovább.

A szabadtéri kiállításon több udvarhelyi és udvarhelyszéki vonatkozású épület is szerepel, köztük díjra jelölt és díjazott munkák is. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala díjmentes köztérhasználattal támogatja az eseményt.

Lehet csemegézni – Szabadtéri építészeti szemle a Patkóban