Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 6 másodperc

A lakosság kevesebb, mint 40 százalékának van hozzáférése a földgázhoz a megyében. Most néhány udvarhelyszéki, stratégiai fontosságúnak nevezett gázhálózati tervet hagyott jóvá a Transgaz. 

Hargita megyébe látogatott Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója és Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság alelnöke, hogy a  polgármesterekkel tárgyaljanak az energiapiac jelenlegi helyzetéről, az árak alakulásáról, valamint a megyei gázhálózatok bővítéséről, azok a Transgaz országos gerincvezetékéhez való csatlakozásról. 

A téma azért is fontos, mert a megyében élők kevesebb, mint 40 százalékának van hozzáférése a földgázhoz, ugyanakkor a gazdasági fejlesztések, a befektetők bevonzása érdekében is elengedhetetlen a gázhálózatok kiépítése. Korábban közpénzből nem volt finanszírozható ilyenfajta beruházás, egy törvénymódosítás révén viszont ma már akár az Anghel Saligny-programban, a víz- és úthálózatok mellett, a gázinfrastruktúra bővítésére is szerezhető támogatás. 

Ugyancsak egy nemrég megejtett törvénymódosítás értelmében a turisztikai központok előnyt élveznek a gázhálózatok kiépítésében, emiatt Borszék, Parajd és Korond megvalósíthatósági terveit is pozitívan bírálták el. Ion Sterian biztosította a helyi vezetőket, hogy hálózati rendszerét tekintve Hargita megye kiváltságos helyzetben van a sok más romániai megyéhez képest, jelen pillanatban is több megvalósíthatósági tervet hagytak jóvá. 

A pozitívan elbírált tervek közt van a Szováta és Parajd közötti, közel 6 kilométeres szakasz, a Kecsetkisfalud és Farkaslaka közötti 5 km-es szakasz, ami Farkaslaka, Korond és Etéd ellátását tenné lehetővé; továbbá a Csíkszentmihály és Gyimesfelsőlok közötti 15 km-es szakasz, ami Felsőlokot és Középlokot látná el földgázzal, illetve a Salamáshoz tartozó Runk és Borszék közötti 10 km-es szakasz kiépítése, ami Borszéket, Hollót és Tölgyest csatlakoztatná a gerincvezetékre.

Lesz gáz!