Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 7 másodperc

Nagy ünnep volt vasárnap Székelyderzsben a világörökség részét képező templomban és annak szomszédságában: zajos gyereksereg és szüleik társaságában avatták fel a Zarándok Nyargalót, ahová lovaskocsin a Mikulás is megérkezett.

Lovas lelki adventi napot szervezett Mikulás napján a helyi unitárius egyház berkeiben működő Zarándok Nyargaló csapata, amelynek jelszava: „Lassíts 1 lóerőre!” Advent második vasárnapján, istentisztelet után a papilak gazdasági épületeiben működő lovasközpont nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Elöljáróban Orbán Árpád presbiter köszöntötte a szépszámú érdeklődőt. Elmondta, találó világnap van ma: a gazdasági és szociális fejlődés önkénteseinek a világnapja, ami érdekes társítás, hisz nagyjából erről szól a lovasközpont is, az innen származó bevételt szociális tevékenységekre fordítják, a

helyi közösség összekovácsolására nappali központot is működtetnek időseknek.

– Olyan vállalkozást kellett idehozni, amely eltartja a szociális vállalkozásokat, olyan szolgáltatásokat kínálni, amelyek vonzzák a vendégeket, ezáltal a közösség erősebbé válik és megmarad. Szeretnénk ezt a vállalkozást felvirágoztatni – fogalmazta meg nem titkolt célkitűzésüket az idősek nappali központjának vezetője. Felelevenítette a tizenhét évvel ezelőtti december 5-ét is, ami sokunk számára fájdalmas dátum, mégis tudtak építkezni a fájdalomból, és ezt a napot az összetartozás napjának is tekintjük.

Demeter Sándor Lóránt tiszteletes is köszöntötte a vendégeket, és mielőtt részletes alapossággal bemutatta volna a nyargaló lovasait és lovait, a szociális programok koordinátorát, Bákai Magdolnát szólította, majd a két lovasoktatót, Derzsi Attilát és Elekes Zoltánt mutatta be.

– Tevékenységünk sokrétű, a

turisztikai lovaglástól a tereplovagláson át a karámbeli oktatásig, illetve lovas zarándoklatokkal is foglalkozunk. Ugyanakkor sérülteknek és azok családjának is szervezünk terápiás és élménylovaglást.

Ez is szociális, egyházi vonatkozású elkötelezettségünk, a Gondviselés Segélyszervezet és a helyi egyházközség is partnerünk ebben a tevékenységben. Ezirányú elkötelezettségünket kívánjuk erősíteni a jövőben is – mondta a lelkipásztor.

A papilak hátsó udvarán lángost és forralt bolt kínáltak a vendégeknek, a kirakodóvásárban kizárólag helyi, kézműves termékeket lehetett megvásárolni.

– Mindannyian elkötelezett hívei vagyunk a helyi termékeknek, erre bíztatunk mindenkit. Egyházközségünk, gyülekezetünk minden esztendőben csak helyi termékkel ajándékozza meg a gyermekeket. Ha erre mindenki odafigyelne, többmilliós forgalmat generálna a székelyföldi kisvállalkozóknak – tette hozzá az unitárius lelkipásztor.

A lovasközpont fejlesztésére és idősek nappali foglalkoztatására százezer eurót pályázott meg a Kanthaka Egyesület. A lovasiskola a Zarándok Nyargaló nevet vette fel, nem véletlenül, hiszen a zarándok, lelkiségi szemléletet szeretnék érvényesíteni, főként, hogy

a gyönyörű vártemplom szomszédságában helyezkedik el a tanulópálya.

Az egyesület tulajdonában lévő huculok – amelyeket a Kárpátok pónijaként emlegetnek – kiegyensúlyozott mentalitással, gondolkodással, temperamentummal rendelkező lovak, amelyeken megbízható lovaglást biztosítanak gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A vasárnapi eseményen lelki kuckó is rendelkezésre állt, Újvárosi Katalin lelkész-lelkigondozóval karácsonyra hangolódva beszélgethettek az érdeklődők.

– Olykor gondolkodás nélkül mondjuk, hogy „nincs időm”, s fel sem mérjük ennek a két szónak a súlyát. Már hogyne lenne időnk! Minden nap ugyanannyit kapunk, egyformán. Rajtunk áll, hogy miként élünk vele. Pontosan ezért fontos, hogy végiggondoljuk, hogy számunkra mi az előny, mi a prioritás. Mire/kire fordítjuk a figyelmünket? Köztudott, hogy amire figyelmet fordítunk, az növekedik. Gondold meg, mit érzékelsz hiánynak az életedben? Fordítsd oda a figyelmed, és szánj időt rá. Bizonyos, hogy változni fog. Mi az, amiből sok van, akár túl sok? Vegyél el onnan és tedd oda, ahol hiány van. Próbáld úgy felépíteni a napod/heted, hogy keress helyet a számodra fontosnak. Ha kikapcsolod a tévét, máris időd lesz a gyermekedre, a társadra, a barátodra, de ezt csak te tudod felismerni a te életedben és csak te tudsz cselekedni. Senki más! – osztotta meg az adventi várakozásban gondolatait a lelkésznő.

Amíg a gyerekek egy része felült a jámbor huculok hátára, a másik része a felújított népiskola jól befűtött termében próbálhatta ki a gyógynövényes só készítését a Civitas Alapítvány önkénteseinek jóvoltából.

Délután a gyerekek nagy örömére a Mikulás is megérkezett a helyszínre, és megajándékozta őket.

A hangulatos eseményen fellépett a korondi Székely Sasok dobcsapat, a templomban Deák Boglárka népdalokat énekelt, délután a Szalóka népi zenekar szórakoztatta a vendégeket.

Lovashintón érkezett a Mikulás a derzsi nyargalóba