Gereöffy Andrea
Gereöffy Andrea
Világtekergõ, aki haza vágyódik.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 18 másodperc

Igazán kitett magáért idén Luxemburg, ami a karácsonyi díszítést illeti. Soha nem látott pompában csillognak a terek, az utak, van korcsolyapálya a központi parkban lehet, a szentgyörgyi odaköltözött. 

Óriási karácsonyfa, s mellette a Télapónak állandó fogadóórája. Fény-alagút – megint, mintha Szentgyörgyről koppintották volna –, karácsonyfa alakú körhinta, sima körhinta, síközpontok hangulatát idéző, fa éttermek.

Kicsit különbözik az itteni kínálat a hazaitól, ami az ételeket illeti. Az előbb említett, meleg hangulatú, fából készült éttermek kínálata inkább franciás: a tartiflette halványan emlékeztet a rakott krumplira, azzal a különbséggel, hogy a főtt krumplit egy vastag réteg Reblochon sajt borítja. Kint,

a vásári forgatag bódéiban inkább németes a kínálat: puncs és forralt bor, kolbász és… Gromperekichelcher,

ami a megreszelt főtt krumplinak pogácsává formázott, olajban kisütött változata (almaszósszal kínálják). És, igen, igen, mi is van itt?

Már tizedik éve (a tavalyi kihagyással) a luxemburgi karácsonyi vásárban előkelő helyet foglal el a „Kürtős” feliratú fabódé, ahol ambíciózus igényességgel sütik a kürtőskalácsot, négyféle ízben a… szentgyörgyiek.

Luxemburgi karácsony: csillogás, honvággyal meg hazai kürtőssel fűszerezve