Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 14 másodperc

Mindenki látott már a nagymamájánál hímzett terítőt, fali szőttest, korondi csiprot, lajbit, templombajáró fejkendőt, és azt is tudja mindenki, hogy más az ünnepi, más a hétköznapi, és van temetésrejáró fejkendő is.

Apáinktól, anyáinktól ránk maradt örökségünk sokféle lehet: táncunkban, népköltészetünkben, népviseletünkben, szokásainkban, tárgyi kultúránkban őrizzük hagyatékunkat. Mára igen népszerűvé vált például a táncházmozgalom, a népszokások őrzése, azonban tárgyi örökségünk átmentése, művelése mintha csak most kezdene virágozni. Egyre gyakrabban látni vásárokon, falunapokon, hogy

a kínai giccsparádé helyét kezdik átvenni kézműves alkotások.

Ez azt is jelenti, hogy van, aki elkészítse ezeket. Kérdés azonban, hogy mi a hagyományos értelemben vett eszköztár, amiből az alkotók dolgoz(hat)nak, mi számít „autentikusnak”, és mi kerül „stilizált” kategóriába. 

Az Erdélyi Hagyományok Háza két pályázatot hirdetett népi iparművészek számára; a pályaművek mustrájára és értékelésére október 22-én, pénteken kerül sor Székelyudvarhelyen, a Művelődési Házban. A népi iparművészeti zsűrizésen a beküldött textíliák, viseletek, fazekas termékek, ékszerek kiértékelése zajlik. A tárgyakat az alapanyag-funkció-díszítmény hármasának szempontjából vizsgálják: egy-egy vidék, falu viseletét, lakástextíliáját, ékszerét vagy fazekas tárgykészletét sikerült-e magas szakmai színvonalon reprodukálnia az alkotónak. 

A zsűri az értékelésen túl tanácsokkal is ellátja a kézműveseket – Erdélyből 32 alkotó, 117 alkotása lesz jelen –,

hogy milyen változtatásokkal vagy más szempontokat érvényesítve érhetik el a mesterremek, a míves tárgy kategóriát. Arra vonatkozóan is adnak útmutatást, hogy az új formák, új alapanyagok felhasználásával miként közelítsenek a hagyományos tárgyi kultúrához; a népi kézművesség alkotásai közül mi állja meg a helyét az új, modern lakás- és öltözködési kultúrában. A szakmai zsűrit Erdélyből dr. Tötszegi Tekla, Magyarországról Beszprémy Katalin, Kiss Gabriella és Vidák István alkotja. 

Az ifjak is bemutatkoznak

Ugyancsak október 22-én, és szintén a székelyudvarhelyi Művelődési Házban rendezik a fiatal művészek megmérettetését. Idén először hirdetett erdélyi regionális seregszemlét a XIV. Vándorlegény – Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázat, melyen összesen 39, hat és harmincöt év közötti alkotó és alkotóközösség vesz részt. Munkáikat Erdélyből Tóth-Birtan Tinka, Szász Judit, Magyarországról Csákányi Zoltán bírálja el. A régió fiataljainak alkotásait: hímzett, faragott, nemezelt, kovácsoltvas és agyagtárgyakat, népi ékszereket, fonott és bőrtárgyakat, festett bútorokat, szalmából készült karácsonyi díszeket, viseleteket novemberben Békéscsabán, az adventi időszakban Sepsiszentgyörgyön állítják ki. Ekkor díjaz is az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Guzsalyas Alapítvány. Az országos kiállítás januárban Debrecenben lesz.

Magik mivel érkeztek? – Itt ne: csiprokkal, poharakkal