Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 29 másodperc

A munkáltatók kihasználják a lehetőségeket, a munkakeresőknek pedig gyakran mindegy hogyan, csak pénzhez jussanak a megélhetéshez. Mindenki kockáztat, a munkaadó a büntetést, a munkavállaló leghamarabb azt, hogy a járulékok nem lesznek befizetve. A Hargita megyei munkaügyi felügyelők az elmúlt hónapban összesen 150 ezer lejre büntettek, miután több szabálytalanságot is találtak az ellenőrzött munkáltatóknál.

A Hargita Megyei Munkaügyi Főfelügyelőség (ITM) sajtóközleménye szerint augusztusban 48 munkaügyi és 32 munkavédelmi ellenőrzést végeztek a megye gazdasági szereplőinél. A munkaügyi felügyelők által feltárt eltérések miatt 32 munkáltatót büntettek: összesen 64 büntetést róttak ki, ebből 15 szabálysértési bírság. Munkaügyi törvénytelen kapcsolatok és

feketemunka miatt 48 esetben büntettek,

és összesen 114 000 lej pénzbírságot róttak ki, többek között az egyéni munkaszerződés megkötésének elmulasztása, az Általános Alkalmazotti Nyilvántartásba való bejegyeztetés hiánya miatt. Részletesebben: az egyéni munkaszerződés elemei közül a heti pihenőidőre vonatkozó jogszabályi előírások be nem tartása, a munkaidő-nyilvántartás hiánya, hiányos belső szabályzatok és személyi adatlapok, a műszakos munkavégzésre vonatkozó jogszabályi előírások be nem tartása vagy a tájékoztatás elmulasztása, az éjszakai munkavégzésre vonatkozó munkaügyi előírások felrúgása miatt büntettek. A munkahelyi biztonsági és az egészségvédelemi előírások be nem tartása miatt 16 büntetést alkalmaztak, a bírságok összértéke 36 000 lej. Ezen a területen főként azért büntettek, mert egyes ellenőrzött gazdasági szereplők nem rendelkeztek a saját munkahelyre kidolgozott munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi előírásokkal, szabályzattal.

Főleg építkezési cégeknél tapasztalták,

hogy az állványzatnak nincs megfelelő védelmi rendszere, a munkáltató pedig nem ellenőrizte, hogy az alkalmazottak rendelkeznek-e az állványzat használatára vonatkozó megfelelő ismeretekkel. Ugyanakkor több esetben fordult elő, hogy a munkások nem rendelkeztek megfelelő egyéni védőfelszereléssel, az elektromos vezetékek nem voltak megfelelően elhelyezve az építkezési területeken belül, az építkezések nem voltak kitáblázva és megfelelően bekerítve, valamint hiányzott az építkezési vagy faipari munkások képzettsége. Augusztusban öt munkahelyi balesetről érkezett bejelentés, amelyek kivizsgálása folyik az okok és körülmények feltárása érdekében – tájékoztatott a Hargita Megyei Munkaügyi Főfelügyelőség.

Maradt a feketemunka, mindenki tudja – A felügyelők pedig résen vannak