Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 5 másodperc

Koncertekkel, táncházzal, színházi produkciókkal is készülnek idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 174. évfordulójára szervezett, háromnapos ünnepségre. Udvarhelyszéken több településen tartanak megemlékezést.

Székelyudvarhelyen a Székelyföldi Filharmónia szimfonikus hangversenyével ma 18 órakor, a Stúdió moziban kezdődik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 174. évfordulójára rendezett, háromnapos ünnepségsorozat. Hétfőn délelőtt csákókészítésre várják a gyermekeket a Művelődési Házba, 17 órától Erdélyi panoráma – Egy elfeledett körkép címmel nyílik kiállítás a Haáz Rezső Múzeum udvarán. Este hét órakor a Magyar Banda koncertezik a Művelődési Házban.

Kedden 11 órától, a könyvtár előtti téren tekinthetik meg az érdeklődők a Forradalmi dalainkból című gyermekrajz-kiállítást. A Márton Áron téren ugyanebben az időpontban látható az idén húszéves Székelyföldi Stúdió – az Aves Media Kft. közreműködésével készített – összeállítása az elmúlt húsz évben rögzített, főtéri ünnepségekről. Fél tizenkettőkor koszorúzás a Vasszékelynél, délben kezdődnek az ünnepi beszédek a Márton Áron téren, vegyeskarral, fúvószenekarral és kórussal, néptáncegyüttesekkel, a Fortepiano Kvartettel, a 4S Street zenekarral és a Hagyományőrző Székely Huszárezreddel.

Délután 13 órától Pilvax villanások több lokálban: a Jámbor Tehénben, a Kalapos Gastro Pubban, a Spion Kávézóban, a Vekkerben és a Zsebcaféban. Közreműködnek az Üvegfigurák, a komédiTÁsok, a Vox Gimiensis, a Székelyföldi Filharmónia vonósnégyese, illetve a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai. 17 órától a Székely Dalegylet tagjai a Művelődési Ház koncerttermében 1848-as katonadalokat oktatnak, az Udvarhely Néptáncműhely próbatermében pedig mesés-zenés táncház kezdődik kisiskolásoknak. Este két koncert közül is lehet választani: a Borfolk 19 órától a Művelődési Házban, a 4S Street 20 órától az Udvarhelyi Fiatal Fórum nagytermében zenél. Az Udvarhely Néptáncműhely termében, szintén nyolctól verbunkoktatásra és viseletes táncházba várják a felnőtteket.

Zetelakán egy nappal korábban kezdik az ünneplést: hétfő este 19-kor a Borfolk zenekar Ez a mámor – Petőfi a népzenében címmel koncertezik a helyi kultúrotthonban. Március 15-én reggel negyed tízkor ünnepi felvonulás veszi kezdetét a Dr. Boros Fortunát Elméleti Középiskolából a templomba, ünnepi szentmisére. Fél 11-kor a falu központjába vonulnak az ünneplők a Zetelaki Hagyományőrző Hannover Huszárok felvezetésével, ahol megkoszorúzzák az I. és II. világháborúban elesett honvédek emlékművét, a Zetelaki Férfi Dalárda pedig 48-as dalokat ad elő. 11-től ünnepi műsorra, filmvetítésre várják az érdeklődőket a zetelaki kultúrotthonba.

A Mátyás Huszárezred Székelyderzsi Hagyományőrző Csapata a következő helyszíneken vesz részt a március 15-i, megemlékező ünnepségeken: reggel kilenckor a huszárok és hagyományőrző lovasok a Zarándok Nyargaló udvaráról a derzsi határban lévő Árpád-kőhöz indulnak, ahol felvonják a nemzeti lobogót, és verset mond Kovács Boglárka. Tíz órakor Székelymuzsnában lovas díszőrséggel emlékeznek meg a szabadságharc hőseiről. Délután fél egykor Kányádban tartanak megemlékezést, ahol az ünnepség részeként, a helyi református egyházközséggel együttműködve, a csapat Elekes Gyula tűzzománcból készült emléktáblájának elhelyezésével tiszteleg a szabadságharc kányádi áldozatai előtt.

Farkaslaka községben, mint minden évben, idén is lóháton, szekerekkel, hintókkal járják körbe a falvakat a Lófő Lovasudvar lovasai. Kedden 9 órakor Firtosváralján, 10-kor Székelypálfalván, 12-kor Farkaslakán, 13.30-kor Bogárfalván, 14.30-kor Székelyszentléleken, 15.30-kor Nyikómalomfalván, 17 órakor pedig Kecsetben emlékeznek meg a szabadságharc hőseiről.

Fotó: 15. Mátyás Huszárezred Székelyderzsi Hagyományőrző Csapata