Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 42 másodperc

Ötödik alkalommal szervez önismeret alapú vállalkozói készségfejlesztő képzést középiskolás diákoknak a Harghita Business Center (HBC). A tréning során a diákok megfogalmazzák erősségeiket, élmények alapján megtanulják, hogy mit jelent a kockázatvállalás, de fejlődik együttműködési képességük és kreativitásuk is.

Berkeczi Zsolt, a HBC vállalkozói inkubátorház kommunikációs munkatársa elmondta, a Future Makers elnevezésű képzésükkel vállalkozói gondolkodásmódra szeretnék nevelni a tizenegyedikes diákokat: irányítani egy vállalkozóbb szellemű kultúra felé, illetve sarkallni arra, hogy elgondolkodjanak, kik ők, mit akarnak, hol a helyük a világban. A képzés segíti a diákokat szociális kapcsolataik kialakításában, ösztönzi a csapatban való munkát, tehát olyan területeken fejlődhetnek a fiatalok, amelyekhez nem kapcsolódnak konkrét iskolai tantárgyak, például a kezdeményezőkészség, érdekérvényesítés, önálló munka, csapatmunka.

A 36 órás képzésnek két fő része van: az első részben a személyiségfejlesztésen van a hangsúly, önmaguk megismerése a cél. Itt azt is megtapasztalják a fiatalok, hogy csapatban milyen szerepük van: vezető típusok, ötletgazdák, információszerzők, vagy éppenséggel kivitelező típusok.

A program második része a vállalkozói ismeretekről, illetve kompetenciákról szól, arra helyezik a fókuszt, hogy miként közelítsenek meg egy problémát, hogyan találhatnak rá megoldást. A diákok csapatokban dolgoznak saját üzleti ötleteiken, amit a végén zsűri előtt be is mutatnak.

A vállalkozói készségek fejlesztésével kapcsolatban azt várják a szervezők, hogy

minél több diák kedvet kapjon a vállalkozáshoz, a vállalkozói léthez.

A képzés célja viszont elsősorban az, hogy a diákok megtanuljanak felelősséget vállalni magukért, munkájukért, a vállalkozási ötleten, a vállalkozáson keresztül jobban megismerjék önmagukat.

A két hétvégés alapképzés január 7-én indul,

amit idén Udvarhely mellett Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is megszerveznek, és lesz egy második szintje is, amelyre márciusban kerül sor.

 – Már az első kiadások után terveztük, hogy fejleszteni fogjuk a vállalkozói szemléletet és vállalkozói attitűdöt formáló Future Makerst. A 2.0-ás verziót azért tervezzük, hogy gazdasági ismereteket is adhassunk át azoknak az udvarhelyi, gyergyói és csíki középiskolásoknak, akik az alapszintű képzés záró ötletversenyén első helyezést érnek el. Itt tulajdonképpen olyan szinten foglalkoznak majd a vállalkozási ötletük kivitelezhetőségével, ami akár egy gazdasági versenyen is megállja a helyét – tájékoztatta portálunkat Berkeczi Zsolt.

Meghoznák a kedvet a vállalkozói léthez