Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 19 másodperc

Meglátni – Megérteni – Elfogadni – ezzel a címmel nyílt meg tegnap délután Farkas Zsuzsánna képzőművész kiállítása a székelyudvarhelyi Művelődési Ház kiállítótermében. A kis tárlat csupán kezdő momentuma az autizmus világnapjára felfűzött, április 2-áig tartó rendezvénysorozatnak.

Az autizmus világnapja alkalmából két udvarhelyi intézmény közösen hívja fel a figyelmet az autizmussal élők és családjaik helyzetére. A székelyudvarhelyi Művelődési Ház és a Lila.Pont Egyesület összefogásának köszönhetően született meg az a kiállítás, amelynek anyagát Farkas Zsuzsánna képzőművész, valamint a Pro Autist Alapítvány és a Szent Ferenc Egyesület által foglalkoztatott, autizmussal élő személyek munkái képezik. A képzőművész jelen alkotásain keresztül

 ábrázolja az autista gyermekével töltött mindennapjait és az elfogadáshoz vezető út lépéseit.

Az autizmus világnapját 2008 óta tartják, az ENSZ kezdeményezésére minden évben április 2-án. A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmusra, amely milliókat érint világszerte – a Mentális Egészségügyi Intézet adatai szerint ez a legelterjedtebb gyermekkori rendellenesség.

Az autizmus világnapjához kapcsolódó rendezvénysorozatról Pálfi Kinga alpolgármester, Berkeczi Éva, a Lila.Pont Egyesület munkatársa, valamint Farkas Zsuzsánna alkotóművész beszéltek az eseményen. Az alpolgármester megnyitó beszédében örömmel nyugtázta, hogy a kiállítás bizonyítéka annak, hogy másságtól függetlenül, mindenkinek helye van a közösség életében. Rámutatott arra, hogy kevés szakember áll a település rendelkezésére, holott a fogyatékkal élő gyermekekkel többet kellene foglalkozni, és sokkal több figyelmet igényelnek, mint amennyit jelenleg kaphatnak. 

Mindannyian mások vagyunk, épp ezért érzékenyítő programunk célja az elfogadás. Elsődleges feladatunk, hogy meglássuk, megértsük, illetve elfogadjuk a különleges csoportokat, mondta az alpolgármester, hozzátéve: járjunk nyitott szemmel, nyitott füllel, majd szemléljük úgy az autisták világát, hogy nyitott szívvel fogadhassuk be őket.

Berkeczi Éva szerint a rendezvénysorozat arra kívánja irányítani a figyelmet, hogy mennyire fontos lenne időben észrevenni az autizmus árulkodó jeleit, illetve megismerni azt, hogy az érintett gyermekek hogyan kommunikálnak a környezetükkel. Farkas Zsuzsánna pedig elmondta, a továbbiakban

lehetőség van megvásárolni a kiállított képeket – az így összegyűlt összeget pedig a Lila.Pont és a Szent Ferenc Egyesület számára ajánlja fel. 

Az autizmus világnapi rendezvénysorozat további programjai között szerepel az Érzékelj másként elnevezésű, interaktív érzékenyítő foglalkozás. A tevékenységen április első napjáig vehetnek részt az I–XII. osztályos tanulók 8 és 14 óra között, erre a Művelődési Ház első emeleti termében van lehetőség.

A foglalkozásokon a diákok megtapasztalják, hogy hogyan érzékelik az autizmussal élők a színeket, a fényeket és az őket körülvevő környezetet. Április 2-án, a világnap alkalmából, az Autizmus a mindennapokban címmel rendkívüli előadásra kerül sor a Művelődési Ház koncerttermében. Meghívottak: Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor, akik az autizmus tapasztalati szakértői, ugyanakkor érdekvédelmi előadók.

Fotó: Fülöp Attila

Meglátni – Megérteni – Elfogadni: több odafigyeléssel az autisták iránt