Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 9 másodperc

Élményekben gazdag volt idén is a város legédesebb rendezvénye – hangzott el többször is a hétvégi Mézes Napokon. A háromnapos udvarhelyi rendezvényen a méhészek vásáron kínálták a különleges nyalánkságokat, gyógyszereket, kencéket, míg a hivatal Szent István Termében szakmai előadásokat tartottak. Szombaton átadták a Nektária Székelyföldi Mézverseny díjait is.

Az Udvarhelyszéki Örösi Méhészek és Méhészlovagrend, a Székelyföldi Falugazdász-hálózatot támogató Székely Gazdaszervezetek Egyesülete közreműködésével idén is megrendezte október 7–9. között az Udvarhelyszéki Mézes Napokat. A mézlovagok fogadásával indult az ünnep, majd mézszentelő misével és fáklyás felvonulással folytatódott. A háromnapos rendezvény kitűnő lehetőség az aktuális szakmai újdonságok és megoldandó helyzetek, a rendhagyó kérdések megvitatására, valamint a szakmai fejlődésre. Idén először gazdagította a rendezvényt a Nektária Székelyföldi Mézverseny, melynek a tervek szerint minden évben más-más székelyföldi település ad majd otthont.

A díjazottak hetvenhét méhész közül, a kitüntetett mézek pedig az Udvarhelyszéki Örösi Méhészek által begyűjtött százötvenöt minta közül kerültek ki.

A rangsorolás alkalmából az elbírálók több kategóriát is felállítottak azért, hogy a különböző településekről származó, általuk vizsgált mézek érvényesíteni tudják sajátos jegyeiket. Azok lettek a legsikeresebbek, amelyek meg tudták őrizni, ugyanakkor előnyükre tudták fordítani a természet adta lehetőségeket. A verseny fődíját a gyergyószárhegyi Hobaj József nyerte havasi mézével. A fődíjon kívül tizenhat aranyat, hét Champion-kitüntetést, valamint két Ambrózy-díjat adtak át a Mézes Napok második napján. Arannyal a következő méhészeket tüntették ki: Ács Katalin, Bálint Levente, Hobaj József, Kaffai György, Lackó Ágoston, Mihály Mónika, Vadász Benedek Miklós, Fogarasi Szabolcs, Tóth Dániel Ernő, Páll István, Pascu Bogdan Gheorghe, Szász Ilyés, Bálint Ferenc, Balázs Botond József, Kiss József Attila, Ács József. Közülük kerültek ki a Nektária Székelyföldi Mézverseny Champion-díjazottjai. A szakbizottság hét különleges mézet választott ki: Hobaj József a havasi méz kategóriában, Kiss József Attila az akác- és repceméz, Mihály Mónika a vegyes méz, Bálint Ferenc a mézkülönlegesség, Páll István a napraforgó-, Balázs Botond József pedig a hársméz kategóriában részesült elismerésben. Az Ambrózy-díjjal kitüntetett mentorok Lázár Tibor és Bross Péter lettek.

A díjátadó gálán köszöntő beszédet mondott többek között Ádám József, az Örösi Méhész Egyesület elnöke, Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester, Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, illetve Antal Lóránt szenátor, a városi RMDSZ elnöke. Fellépett a Forte-Piano együttes.  

Az ünnepségén elhangzott, hogy az idei „Minőséggel egymásért” mottó tükrözi, milyen nagy súly nehezedik jelenleg a termelők vállára.

Minden más előtt a méz minőségének óvása és megtartása a legfontosabb,

többnyire erről szóltak a szombaton tartott szakmai előadások is. Hatos György főszervező megjegyezte, hogy a méhészek a márkaépítés érdekében olyan kezdeményezéseket szeretnének, amelyek a jövőben megkönnyítik a méztermelők munkáját. Kiemelte az esemény egyik fontos pillanatát: Bross Péter agrármérnök, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szombati előadását. Az Aktualitások a méhészetben 2022-ben című értekezés emelte a szakmai prezentációk színvonalát. 

Egész hétvégén látogatható volt a vásár, ahol a gazdák sokféle ízben, illatban és állagban mutatták meg a méz természetes sokoldalúságát.

Méhészek kincse, méhek ajándéka