Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 9 perc 13 másodperc

Az utóbbi két évben a székelyudvarhelyi kórház menedzseri, avagy főigazgatói posztján több ízben történt vezetőcsere, nemrégiben pedig egy marosvásárhelyi közgazdászt, Nagy Gyulát bízták meg a teendőkkel. Ennek apropóján beszélgettünk vele, illetve Lőrincz Gabriella orvosigazgató-helyettessel és Fazakas Zsuzsanna ápolási igazgatóval.

– Nemrég vállalta el a Székelyudvarhelyi Városi Kórház menedzseri állását. Mit kell tudnunk önről?

– Marosvásárhelyen születtem, az elmúlt tíz évben egészségügyi menedzsment szakterületen dolgoztam tanácsadóként, közel negyven projektem volt különböző vidéki, megyei és klinikai kórházakban. Elég nagy tapasztalatra tettem szert az egészségügyi és kórházmenedzsment terén, amit most szeretnék kamatoztatni az udvarhelyi kórháznál. A munka mezején harmincéves tapasztalattal rendelkezem.

– Milyen kihívásokkal szembesült az udvarhelyi kórházhoz kerülése után?

– A kórházat ismertem, vagyis most inkább úgy fogalmaznék, hogy volt rálátásom, hisz az elmúlt négy-öt évben több alkalommal is együttműködtem az intézménnyel, közös projekteket bonyolítottunk le. Ismerem többek közt az ápolási igazgatót, az orvosigazgatót és a gazdasági igazgatót is, tehát gazdasági elemzéseket végezve, a kórház szakaktivitásába és gazdasági életébe is beleláttam. A gazdasági szekciótól kezdve az orvosok teljesítményéig, a gazdasági problémák feltérképezéséig, az ágykihasználtságától a műtőkig mindent kielemeztünk negyedévente. Tehát volt már egy képem a kórházról. Nyilvánvalóan vannak nehézségek, például érkezésem előtt elment az informatikus kolléga, de dolgozunk a problémák megoldásán, nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni a rendszert és a kórház struktúráját. Igyekszünk átláthatóvá tenni, hisz másképp nem lehet felelős döntéseket hozni. Jelenleg például

azon is dolgozunk, hogy bevezessük az online programálási rendszert az ambuláns szolgáltatásunkba, ami megkönnyítené mind a betegek, mind az orvosok életét. Más kórházaknál már működik,

remélhetően a következő egy-két hónapon belül az udvarhelyi kórháznál is használatba helyezzük.

Nyilvánvaló, hogy ez csak egy apró részecskéje annak, amit rendbe kell tenni. Összeírtam egy hosszú listát magamnak arról, hogy miket szeretnék átnézni, mire szeretnék odafigyelni, min kellene változtatni. Hozzá kell tennem, hogy a küszöbön álló covidhullám függvényében kell cselekednünk, hisz egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire nehezíti meg ismét a kórház életét.

A hozzánk tartozó székelykeresztúri kórház szakellátásának a bővítésén is dolgoznánk, de egyelőre várjuk, hogy milyen lefolyású lesz az újabb fertőzési hullám. A kórház gazdasági helyzete fenntarthatóság szempontjából rendben van, de nagy befektetésekre most nincsenek lehetőségek. Ugyanakkor szeretnénk pályázni különböző felszerelésekre, mert ezen a téren vannak hiányosságai a kórháznak, néhány területen elavult gépeink vannak. Prioritást élvez egy új mammográf beszerzése, hisz nagy igény lenne rá.

– Vannak jelenleg a kórházban koronavírusos betegek?

– Az új rendelkezések szerint a könnyebb lefolyású betegséget otthon kezelik, a kórházban jelenleg tizenkét páciens van. Általában azok kerülnek be, akiknél már kialakult tüdőgyulladás, vagy valamilyen súlyosabb társbetegséggel rendelkeznek, amely kórházi kezelést igényel. Intenzíves eset nincs.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint elkezdjük számba venni, hogy mennyi oxigéntartalék, maszk, védőruha áll rendelkezésünkre, elkezdünk felkészülni, de az is lehet, hogy nem lesz súlyos kimenetelű.

A folyamatosan növekvő esetszám még nem jelent semmit, ha nem kell a fertőzötteket kórházba utalni. Ellenben a járvány befolyásolja a kórház életét, nehezíti az aktivitásunkat

bizonyos területeken. Próbálunk javítani azon a képen, hogy a kórház nem biztonságos hely, hisz – mondhatni – még jobban odafigyelünk a biztonságra, mintha nem lenne járvány.

– A városnapokon aktívan részt vettek az udvarhelyi orvosok. Milyen volt a visszajelzés a lakosság részéről?

–  Nyitottunk a lakosság felé: az ápolási igazgató koordinálásával egy lelkes önkéntes csapat vett részt aktívan a városi parkban. A három nap alatt vérnyomást, vércukorszintet mértünk, melanomaszűrést végeztünk közel háromszáz érdeklődőnek, emellett különböző témákban előadásokat is tartottak a kórház orvosai. Próbáltunk érdekes témákat kiválasztani, aminek nagy sikere volt. Erre való tekintettel ezeket az akciókat a jövőben is szeretnénk folytatni. Hozzátenném ugyanakkor, hogy küldőpapírral a melanomaszűrést a kórháznál is elvégzik ingyenesen.

A családorvosokkal is szeretnénk intenzívebben tartani, illetve erősíteni a kapcsolatot,

amire már konkrét terveink vannak. Szeretnénk bemutatni, hogy milyen új szakterületeken vagyunk erősek, hol vannak új orvosaink, milyen célokat értünk el. Székelyudvarhelyen nagyjából tizennyolc családorvos dolgozik, és fontos a jó kommunikáció.

A forrásaink és lehetőségeink végesek, de minden döntésünket a betegek érdekében hozzuk, hogy a legjobb kórházi ellátásban lehessen részük. Az orvosi ellátás mellett fontos az étel minősége, a tisztaság és a betegek jó bánásmódban való részesítése.

– Van-e orvoshiány valamely szakterületen jelenleg a kórházban?

– Pár hete volt az új kollégák véglegesítő vizsgája, így további tizenkét orvos és egy gyógyszerész foglalta el állását, ugyanakkor a covid alatt ideiglenesen alkalmazott asszisztensek közül huszonnégyen vizsgáztak. Orvoshiány nincs, személyzettel jól állunk. Egyedül az endokrinológia ambuláns szakrendelő működése szünetel, hisz mindkét orvosunk szülési, illetve gyermeknevelési szabadságon van.

– Van-e még tartozása a kórháznak?

– Pillanatnyilag jobban állunk, mint egy évvel ezelőtt. A régi tartozások közül csak azok maradtak, amelyeket a peres ügy miatt még nem tudtunk kifizetni. Bizonyos aktivitásaink finanszírozása teljesítményarányos, erre próbálunk koncentrálni, hogy plusz pénzt hozzunk a kórháznak. Arra törekszünk, hogy azokat a pénzeket, amelyek szerződésalapúak, le tudjuk fedni aktivitással.

Dr. Lőrincz Gabriella: Itt biztonságban vannak a betegek

– Az elmúlt két évben a koronavírus sok esetben hátráltatta a betegellátást. Ha újra visszatér, mennyire fogja ismét befolyásolni?

– Az elején nem tudtuk, mivel állunk szemben, teljesen ismeretlen volt a helyzet. Covid-háttérkórházként egyéb betegségekkel hozzánk fordulókat csak sürgősségen fogadhattunk, a többieket Csíkszeredába kellett továbbküldenünk. Miután megszüntették a háttérkórház besorolást, próbáltuk úgy kialakítani itt az ellátást, hogy amikor sok volt a covidos beteg, akkor is fogadtuk az akut eseteket, elválasztva a koronavírusosoktól. Ha ismét visszatér a vírus, ugyanazzal a helyzettel állunk szemben: mindenkit szűrni kell, el kell különíteni, és gyorsan megtelnek a kórtermek. A sürgős eseteket a továbbiakban is mindenképp ellátjuk, a két és fél év alatt szereztünk annyi tapasztalatot, hogy miként tudjuk fogadni a krónikus betegeket. Ezt a problémát a járóbetegrendelés és a napos beutalások oldanák meg, mert ezek el vannak választva a kórházi résztől, a poliklinikán, vagy teljesen különálló teremben történnek, ugyanúgy lehet labor- és paraklinikai vizsgálatokat végezni, kezelést elindítani, ami nem igényel megfigyelést egy hétig. Ilyen szempontból jobban állunk, hisz tudjuk, hogy ezeket most már el tudjuk végezni. A következő esetleges hullámnál tudatosítani kell a páciensekben is, hogy itt biztonságban vannak, hisz olyanokról is tudomást szereztünk, akik a covid miatt a kórház közelébe sem mertek jönni. Tudniuk kell, hogy a kórház biztonságos hely.

Fazakas Zsuzsanna: Nem szüntetjük be a műtéteket

– Az elmúlt két évben a műtétek száma is csökkent. Ha újra erőteljesen tér vissza a járvány, ismét halasztják a műtétek elvégzését?

– Attól függ, hogy mennyi lesz a beutalt covidos betegek száma. Egyrészt azért csökkent a műtétek száma, mert minden betegeket tesztelni kellett, másrészt pedig voltak covidos sebészeti osztályon fekvő betegek, akiket szintén külön kórteremben kellett elhelyeznünk. Így sokkal hosszabb volt a műtéti folyamat a covidos betegek esetében. Ha nem lesz nagy a betegszám, folytatjuk a műtéteket, ha nem is olyan számban, mint eddig volt.

Nem győzzük hangoztatni, hogy a kórházban mindenkinek fel kell tennie a maszkot, hisz itt beteg embereket ápolunk, nagyobb a kockázata, hogy kintről behoznak valamilyen fertőzést. Most nap mint nap újra fel kell hívnunk a látogatók figyelmét a szabály betartására.

A koronavírusos esetszámok növekedése miatt megváltozott a látogatási program is, ehhez pedig szükséges a kezelőorvos írásos beleegyezése. Kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap délután fél kettőtől fél négyig tart a látogatás.

Kiemelt képen: Fazakas Zsuzsanna, Lőrincz Gabriella, Nagy Gyula

Minden döntésünket a betegek érdekében hozzuk