Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 33 másodperc

Szórakoztató játékot indított a városi könyvtár a Könyv évében, Székelyudvarhelyen. A könyvkeresés a székelyudvarhelyi önkormányzat által, 2019-ben kiadott könyvből inspirálódott, ami a 30 éve szabadon címet viseli. Az említett kötetben alkalmazott technikához hasonlóan, a könyvtár feladatsorozata is a kiterjesztett valóság technikájára épül. Tiszta sci-fi, éés: bármikor beléphetsz, ha játszani van kedved.

Szőcs Endre könyvtárigazgató bevallotta, hogy a 30 éve szabadon című könyvnek köszönhetően találkozott először olyan kiadvánnyal, ami a szövegeken és a képeken túl önmagában sokkal többet is jelenthet. A kiterjesztett valósággal ellátott képsorozatokat szóra lehet bírni, és egy applikáció segítségével meg lehet eleveníteni. A könyvtár igazgatója megragadta a lehetőséget, és bedobott egy olyan játékot, ahol a könyv mint információszerzés, és a mobiltelefon mint modern digitális világ találkozik egymással.

A vetélkedő nincs korosztályhoz kötve, viszont nem kimondottan gyerekjáték:

a feladatok és a kérdések nem kisgyerekeknek szólnak, inkább középiskolás diákokat, illetve felnőtteket céloznak meg velük – hívta fel a figyelmet a feladatok nehézségeire az igazgató. 

Első lépés: töltsd le az applikációt!

Aki szeretne csatlakozni a könyvkeresési játékhoz, kezdésből telepítenie kell az okoseszközére egy ARmore nevű alkalmazást, ami a Play Áruházban, illetve az App Store-ban egyaránt megtalálható. Az ARmore projekt a Codesping szoftvercég – Simon Károly, Bartus Levente szakmai koordinátorok és Orbán Erik fejlesztő – munkája, elsősorban a nyomtatott kiadványok kiterjesztését támogatja, a könyvek statikus tartalmai videók, animációk révén életre kelnek az olvasó előtt. 

Ha telepítettük az applikációt, a lista alján található a könyvtár játékához szükséges menüpont. Ezt megnyitva, a megfelelő kép elé helyezve a kamerát, megismerkedünk azzal a feladattal, ami a játékban pontszerzési lehetőséggel jár. 

Második lépés: csatlakozz a könyvkeresők Facebook-csoportjához!

A vetélkedő nagyjából három héttel ezelőtt vette kezdetét, a könyvtár igazgatója ekkor tette közzé az első feladatot egy Facebook-bejegyzés formájában. Összesen tizenhét stációja lesz a játéknak, és harmincnégy kérdésre várják a válaszokat. 

Jelenleg a hatodik feladatnál tartanak a versenyzők, akik minden esetben egy néhány perces videóból értesülnek a tennivalókról.

Az instrukciók a városban fellelhető szobrok és emlékplakettek tolmácsolásában „hangzanak el”.

Csak olyan szobrokat és plaketteket használunk, amelyek helytörténeti szempontból jelentősek, gondoljunk itt Backamadarasi Kis Gergely szobrára vagy Kacsó András táncoktató emlékplakettjére – árulta el Szőcs Endre. 

A nagy könyvkereső játékcsoportban hetente két-három új feladat várja a tagokat. Azért, hogy a keresgélés minél differenciáltabb legyen, az első kérdés rendszerint nagyon könnyű, a második pedig utal egy könyvre vagy egy helytörténeti adatra, ami összefüggésben van a korábbi kérdéssel – tette hozzá. 

Harmadik lépés: gyűjtsd a pontokat!

Mivel egy feladat két részből tevődik össze, a maximális pontszámért két válasz küldhető el: az első válaszra egy pontot kap a játékos, a másodikra pedig kettőt. Van egy kis csavar is az egészben: aki mindkét kérdésre helyesen válaszol, az öt pontot zsebelhet be. A könyvkeresés alatt maximum nyolcvanöt pontot lehet összegyűjteni. A helyes válaszok feltétele, hogy a játékosnak el kell küldenie a képernyőfotót is, ami alapján rábukkant a kérdésekre. 

Valószínűleg a pontozás alapján kialakul majd egy sorrend a résztvevők között, és az első öt, aki a legtöbb helyes választ küldte, választhat egy-egy gyönyörű könyvsorozatotmagyarázta az igazgató. Bíznak abban, hogy a kiválasztott sorozatok igazi kincset jelentenek majd felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt legyen szó Stephanie Garber és Leiner Laura írásairól, a Narnia krónikáiról, a híres Harry Potter és a Trónok harca sorozatról, esetleg a három kötetbe foglalt Székelyföld történetéről.

Szőcs Endre elárulta, hogy azok számára is van lehetőség könyveket nyerni, akik nem teljesítik a feladatokat hétről hétre, hanem csak a számukra tetsző kérdésekre küldenek válaszokat, hiszen a legalább tíz pontot szerzett játékosok között további könyveket fognak kisorsolni. 

Negyedik lépés: maradj kíváncsi és élvezd a játékot!

A könyvkeresés izgalmas kihívások elé állítja a játékosokat, és ezzel egy időben felhívja a figyelmet a város olyan rejtett zugaira, amelyek felé eddig talán nem fordultunk érdeklődéssel. Szőcs Endre a játék pozitív hatásait sorolva kiemelte, megmozgatja a kreativitást, életben tartja a versenyszellemet, de ami a legfontosabb: összehozza a résztvevőket a nemzetközi szinten népszerű könyvekkel és a város helytörténeti tudnivalóival is. A könyvkeresés során egy összművészeti egyveleggel találkozik a könyvkereső – megzenésített versek, irodalmi szövegek és építészeti értékek hangolódnak egymásra a digitális eszközeink segítségével. 

A nagy könyvkereső játék december 21-én, pontban déli tizenkét órakor ér véget. Ekkor a könyvtár munkatársai összesítik a játékosok pontszámait, és a legügyesebbek még karácsony előtt választhatnak a nyeremények közül. 

Kiemelt képünkön: Szőcs Endre