Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 37 másodperc

Háromestés zenei kavalkádot ígér május 6–8. között a Székelyföldi Filharmónia és a székelyudvarhelyi Művelődési Ház Klasszikus majális című közös rendezvénye, amely számos híres előadóművészt, Beethoven műveinek feldolgozásait, illetve egy olyan formációt vonultat fel, amely megmutatja a dzsessz és klasszikus zene közös színeit.

A Klasszikus majális elnevezésű rendezvénysorozat idején a klasszikus zene három estére kiszabadul a megszokott keretek közül, és igyekszik kimozdítani azokat is, akik eddig idegenkedtek a komolyzenei hangversenyektől. Több zenei műfajt vonultat fel a majális, melyek közül a dzsessz kerül főszerepbe. 

A Sárik Péter Trió mostani udvarhelyi fellépése a Művelődési Ház égisze alatt működő Székelyföldi Filharmóniának köszönhető – egyébként az évek során már több ízben volt közös projektjük a formáció névadó dzsessz-zongoraművészével. Ezúttal a klasszikus zenét, a bravúros zongorajátékot és a dzsesszt egyetlen műsorba csomagolva hallhatják majd az érdeklődők. 

A hétvégi rendezvénnyel

újra kísérletet tesznek arra, hogy meghaladják a klasszikus zenei hangzást,

valamint hogy bővítsék a Filharmónia kínálatát szélesebb közönség számára. Bodurian Aram, a Székelyföldi Filharmónia vezetője beszámolt arról, hogy évekkel ezelőtt kísérleteztek már ehhez hasonló koncertsorozattal. Megemlítette példaként az Őszi Zenei Kavalkádot és a ClassJazzFesztet, amelyek anyagiak híján, a kezdeti lelkesedést követően azonnal megszűntek. A kísérletezés folytatódik és hétvégén három nagyszerűnek ígérkező koncertre várják az érdeklődőket. Ezek között minőségi különbség nem lesz, bár mindegyik más-más élményt fog nyújtani a közönségének, ígérte az igazgató. 

A minifesztivál pénteken 18 órától Brezóczki Gabriella és Czumbil Bernadette négykezes zongorahangversenyével kezdődik. 

Megtudtuk ugyanakkor, hogy már javában zajlik a Czumbil Bernadette-tel közös, a zenei nevelést célzó online projektjük is. A kezdeményezés különböző korszakok zeneszerzőit mutatja be iskoláskorú gyermekeknek, a tanítók számára nyújtva hasznos lehetőséget a zenei nevelés területén. Mint Bodurian Aram beszámolt róla, Udvarhelyen már eredményesen gyakorlatba ültették a projektet, a következő cél az udvarhelyszéki kiterjesztés lenne. 

Szombaton 18 órától Fejes Krisztina zongoraművész és Onczay Zoltán csellóművész hangversenyére várják az érdeklődőket. A kamarakoncerteknek a Városháza Szent István Terme ad otthont. 

Vasárnap 18 órától a Stúdió Mozi nagytermében a Sárik Péter Trió és a Székelyföldi Filharmónia lép színpadra.

Sárik Péter dzsessz-zongorista is részt vett a mai sajtótájékoztatón, ahol elmondta: a műsor kapcsán rögtön három csavarra számíthatunk. Ahogyan a műsor címe is jelöli – Sárik Péter Trió X Beethoven –, a klasszikus zenét ötvözik majd a dzsessz műfajával. Rendhagyó módon szólaltatják meg a bécsi klasszicizmus alkotójának szonátáit, hiszen dobot és nagybőgőt társítanak a zeneművekhez. Szintén

ritkaságnak számít az, hogy a trió egy vonószenekar közreműködésével lép színpadra. A projekt révén a klasszikus zenészek kimozdultak komfortzónájukból, a feldolgozások eltérnek attól, amit általában a kottákból játszani lehet,

mondta a közös munkáról Sárik Péter. A próbák rugalmassá tették a zenekar tagjait, akik belekóstoltak abba, hogy mi vár rájuk a kotta hangjegyein túl, hátrahagyva a klasszikus zene matematikai pontosságát. A trió az improvizációt és a lazább zenélést részesíti előnyben, így az eredményes munka érdekében a két műfaj mellett a két eltérő játékmódot is össze kellett hangolni egymással.

A zongorista reményei szerint a vasárnapi hangversenyen közös éneklésre is sor kerül, ugyanis a zenészekkel együtt Beethoven 9. szimfóniáját, az Örömódát szólaltathatják meg. Érdekesség, hogy egy júniusi turnénak köszönhetően Bartók műveinek dzsessz-feldolgozásait tűzi műsorára a Sárik Péter Trió, amit Székelyudvarhelyen is meghallgathatunk. 

Bérlet, illetve jegy elővételben váltható a Művelődési Ház jegypénztárában, hétköznapokon 11–14 és 15–17 óra között, helyfoglalásért pedig hívják a 0741–070 604-es telefonszámot.

Fotó: Fülöp Attila

Minifesztivál: közös koncertet ad a Sárik Péter Trió a Filharmóniával