Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 47 másodperc

Drámapálya 2022 címmel hirdetett pályázatot a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Teatrológia Tanszékcsoportja. Április 15-éig a fiatal drámaírók három kategóriában szállhatnak versenybe. A pályázat nyílt és jeligés, bárki benevezhet egy magyar nyelven írott, új színpadi művel, élménybeszámolóval vagy drámaismertetővel.

A pályázatra tizennégy-tizenhét és tizennyolc-huszonhat éves tehetségek jelentkezését várják. Benevezni teljesen kidolgozott, több felvonásos drámaszövegekkel vagy alaposan megformált drámajelenetekkel, illetve színházi élménybeszámolókkal és drámaismertetőkkel lehet. A felhívás szerint a színházi élménybeszámolónak egy személyes hangvételű tudósításnak kell lennie, amelyet a pályázó egy színházi előadás vagy egy online színházi élmény alapján készített el. A drámaismertetőnek szintén egy személyes hangvételű írást kell magába foglalnia – ez egy olyan olvasott drámát feldolgozó jelentés, amit a jelentkező szívesen látna színpadra állítva. A fiatalok tollából született írások

 szóljanak a saját korosztályukhoz, a saját nyelvükön, s táplálkozzanak az érdeklődési körüknek megfelelő témákból.

A pályaműveket a zsűri két korcsoport szerint osztályozza – a tizennégy-tizenhét és a tizennyolc-huszonhat éves fiatalok munkáit külön-külön értékelik. 

A legjobb szövegek szerzői 2022-ben és következő években

könnyített felvételt nyernek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Teatrológia alapképzésére, vagy 2023-ban és a következő években a Drámaíró magiszteri képzésre.

A díjjal jutalmazott szövegeket közlik a Látó és Játéktér folyóiratok lapszámaiban. Emellett a szervezők felolvasót és kiértékelő beszélgetést szerveznek a nyertesek számára színészhallgató és színházi szakemberek részvételével.

A Teatrológia tanszék egyik fő célja a fiatal tehetségek felfedezése és támogatása. Ráadásul a pályázat kedvez a változatos színpadi művek megszületésének. Az egyetem nem titkolt szándéka, hogy a tehetséges írókat a tanszék vonzáskörében tartsa. Bíznak abban a szervezők, hogy a következő pályázatokon is számíthatnak a fiatalok érdeklődésére, akik talán kedvet kapnak ahhoz is, hogy Vásárhelyen folytassák a tanulmányaikat színművészeti vagy teatrológia szakon. 

A jeligés pályázatok április 15-éig küldhetők el a dramapalya4@gmail.com címre, esetleg postán a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem címére. A beküldött dokumentum nem tartalmazhatja a pályázó nevét, az életkort azonban feltétlenül meg kell jelölni. Az eredményhirdetésre, illetve a korcsoportok díjazására májusban kerül sor.

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com