Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Ne légy Anti, avagy síkresz a friss síszezonra

Ne légy Anti! Vigyázz magadra és a körülötted lévőkre! Sok baleset elkerülhető, ha figyelünk, és tiszteljük egymást! Ezzel a felhívással és újabb jópofa videóval...
Becsült olvasási idő: 1 perc 38 másodperc

Zenés irodalmi esten vehetnek részt november 13-án, szombaton az udvarhelyiek – a polgármesteri hivatal Szent István Termében 18 órától a magyar nyelv napját ünnepli a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

Az est folyamán négy kiváló helyi előadóművész lép fel: Albert Orsolya színművész, Faluvégi Chripkó Krisztina operaénekes, közreműködik Sófalvi Emese hegedűn és Lókodi András zongorán. Amint a forrásközpont vezetőjétől, Bartalis Izabellától megtudtuk, 2015 óta ünneplik hivatalosan a magyar nyelvet, idén pedig arra fókuszáltak, hogy helyi művészeket szólítsanak meg, nem feltétlenül a jelenlegi vírushelyzet miatt.

– Tavaly sajnos csak online térben tudtuk megszervezni ezt a rendezvényünket, de azt tapasztaltuk, hogy

mindenkinek elege van a virtuális eseményekből, szeretnének végre kimozdulni az emberek, még akkor is, ha számos feltételnek kell megfelelniük.

Nem igazán követik már az online térben zajló eseményeket, hisz nem élhetik át azt az élményt, amit a személyes jelenléttel tapasztalhatnak meg – mondta Bartalis Izabella.

A magyarországi Anyanyelvápolók Szövetsége kezdeményezésére elindított ünnepnapot a Román Parlament 2015-ben fogadta el, itthon azóta tartjuk meg november 13-án. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa minden évben csatlakozik a magyar nyelv napjának megünnepléséhez.

A részvétel feltétele a Covid-zöldigazolvány (tizenkét éven felüli személyek részére), illetve telefonos bejelentkezés szükséges – hétköznapokon 9–15 óra között a 0744–766695-ös telefonszámon. A rendezvény partnere Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala, támogatója az RMDSZ és a Communitas Alapítvány. 

Mozdulj ki az online térből a Magyar Nyelv Napján