Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 17 másodperc

Operatívan, vitáktól mentesen zajlott Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testületének e havi ülése. A napirenden kívül azonban több fontos ügy is terítékre került, mint például a közlekedés kérdése, illetve az, hogy olybá tűnik: elindulhat a kivitelezés két fontos, külső forrásból finanszírozandó beruházásnál. 

Újból változott a helyi önkormányzati testület összetétele, miután a Szabad Emberek Pártjának frakciójából András Lehel és Szabó Zsuzsa is kilépett: az ő helyüket Becze Juliánna építész és Réthi Enikő-Kinga ügyvéd vették át.

A napirenden több adminisztratív jellegű határozattervezet kapott helyet: így egyebek mellett döntés született az Urbana Rt. vezetőtanácsának összeállítási módszertana kapcsán, a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzat is küldötteket jelölt ki a városi kórház vezetőtanácsába, illetve véglegessé vált az emlékműbizottság összetétele. 

Ez meg az

Székelyudvarhely 1,7 millió lejt kapott az áfa-visszaosztásból, ezt befoglalták a város költségvetésébe: a szociális gondozók kifizetésére 700 ezer, a hőenergia ártámogatására szintén 700 ezer lejt szánnak, a fennmaradó összeget pedig kisebb fejlesztésekre költik, valamint 55 ezer lejt ítéltek meg a Haáz Rezső Múzeum javára. A tanügyminisztérium kezdeményezésére módosult az iskolahálózat: formai módosításról van szó, így 

a Városi Bölcsőde ezentúl jogilag a Csillagvár Napközi otthonhoz fog tartozni, míg a tipegő csoportok az azoknak otthont adó napközikhez.

Amint az minden ősszel már megszokott, a város erődalapjaiból kitermelendő faanyag kikiáltási árát is meghatározták, ezúttal 170 lejben méterenként, illetve három Tompa László utcai épület (egy kapusszoba, egy raktár és egy garázsműhely) tulajdonjogát minősítették át, hogy azokat a Székelytámadt-vár felújítási projektjének részeként elbonthassák. A testület továbbá elfogadta a református egyház tulajdonában lévő, helyi oktatási intézmények által használt épületek éves bérleti díját (200 ezer), illetve a Városi Könyvtár magántulajdonban lévő felére fizetendő bér (havi mintegy 10 ezer lej) mértékét. Végezetül pedig a város újabb négyéves keretszerződést kötne a közutak hómentesítésére: az erre vonatkozó közbeszerzés szabályzatát, a feladatfüzetet és a szerződésmintát fogadta el a testület.

Halasztást kaptak a behajtásra

Soron kívül számolt be Venczel Attila főjegyző arról, hogy a Hargita Megyei Számvevőszék augusztus végi döntésével haladékot adott a városnak egy 2017-es döntés végrehajtására: itt egyrészt a város 2014–2016 között működtetett, majd csődbe vitt lapkiadója, az Udvarhelyi Média Kft. ügyéről van szó, valamint egy protokollköltség behajtásáról. Mint ismeretes: az Udvarhelyi Média Kft. ügyében Gálfi Árpád polgármesteri rendeletben nevezete meg a felelősöket, akiknek meg kellene téríteniük a várost ért kárt, a megnevezettek megfellebbezték a döntést, az ügyben pedig még mindig folyik a bírósági eljárás, így a pénzösszeget még nem sikerült behajtani. 

Valamit valamiért

Szóba jött ugyanakkor a közlekedés ügye is: Berde Zoltán ülésvezető vetette fel, hogy a tanévkezdés okán ismét napi szintű a torlódás a városközpontban. Amint Pálfi Kinga alpolgármestertől megtudtuk, többféle áthidaló megoldáson is dolgozik a Polgármesteri Hivatal. Egyrészt 

felkérték a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumot, hogy fogadják el a korábbi napindítást, hogy reggel a központba igyekvők többi része zavartalanul beérhessen a 8 órai kezdésre.

Az ötletet az iskola vezetősége ugyan elfogadta, ám a vezetőtanács vonakodik. Ugyancsak a forgalomkönnyítésre indul – a sepsiszentgyörgyi példára alapozva – ún. Lábbusz program Székelyudvarhelyen, amelyben a Helyi Rendőrség és önkéntesek is segítik a gyerekeket gyalog eljutni az iskolába, illetve folyamatban van az iskolabuszprogram elindítása is. Az ügy kapcsán Péter Balázs, a POL tagja is felszólalt megjegyezve: meglepetten hallja, hogy két évfolyam szülői közösségétől függ a városközpont forgalmának könnyítése. Szerinte az említett iskola vezetőtanácsa részéről „macskadobálás”, hogy nem tesznek eleget a városvezetés kérésének. 

Az ülés zárásaként jó hírrel rukkolt elő Gálfi Árpád: hosszas előkészítés után csütörtökön két fontos beruházás is a szerződéskötés fázisába ért. Egyrészt 6,3 millió lej (plusz áfa) értékben kötött szerződést a város a II. Rákóczi Ferenc utcai modernizálás tervezésére és kivitelezésére. Ez az európai uniós forrásokból lehívott ún. mobilitási avagy kerékpárutas projekt első lépése. Továbbá, a polgármester 1,15 millió lej (plusz áfa) értékű szerződést kötött egy Függetlenség utcai tízemeletes tömbház hőszigetelési munkálataira is. A városvezető fontosnak tartotta reagálni az őt és hivatalát ért vádakra, hogy a beruházásokkal nem haladnak kellőképpen: ígérte, ezentúl felgyorsulnak majd a folyamatok.

Fotó: Fülöp Attila

Napirenden kívül, határidőn belül?