Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 33 másodperc

Új óvodákat, szám szerint hatvanat épít az országos helyreállítási terv, a PNRR következő pilléreként a fejlesztési minisztérium. Hargita megyében hat, közelünkben pedig négy helységben: Korondon, Siménfalván, Csíkszentsimonban, Szentegyházán, Csíkszentgyörgyön és Parajdon létesül egy-egy új kisdedóvó. 

A június 30-án meghirdetett pályázatra 228 kérés érkezett, melyből hatvanat választottak ki. Fontos megemlíteni, hogy ez nem az első pillér, hisz már korábban hatvannégy óvoda építése kapott zöld utat, szeptember elején alá is írták a szerződéseket.

A Fejlesztési, Közmunkaügyi és Közigazgatási Minisztérium azt is közölte, hogy

az említett tanintézmények nZEB óvodák lesznek, ami annyit tesz, hogy near-Zero Energy Building, azaz csaknem nulla energiaveszteséges épületek.

Ennek megfelelően az ingatlanokat napelemekkel látják el, hogy az elektromos energiát és a meleg vizet újrahasznosítható energiából nyerjék. Ugyanakkor a létesítményeket – a minisztérium közlése szerint – szakszerűen, a kor elvárásainak megfelelően szigetelik, és mélyfúrású hőszivattyúkkal is felszerelik, melyek évszaktól függetlenül állandó 10 fokot biztosítanak. A költségek további csökkentése érdekében az óvodaépületek okosházak lesznek, a különböző erőforrásokat digitálisan lehet majd vezérelni.

Mérettől függően ezen óvodák negyven és száztíz gyermek befogadására lesznek alkalmasak, és minden olyan helyiséget magukba foglalnak, mely egy óvodában elengedhetetlen. Mindenik beruházás egyenként és áfa nélkül kétmillió euróba kerül.

Négy óvoda épül a szomszédban