Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 48 másodperc

Egy friss felmérés szerint tízből nyolc romániai elkezdett takarékoskodni, félrerakni a nehezebb napokra. A válaszadók közel fele közölte azt, hogy az elmúlt hónapokban már visszafogta a ruhavásárlást. A felmérés prognózisa szerint egyre kevesebb lesz az éttermi kiruccanás és az ételrendelések száma is csökkeni fog. 

A legtöbb család most azon gondolkodik, hogyan tud takarékoskodni, pénzt félretenni, a kiadásokat csökkenteni. Az említett felmérés szerint az alkalmazotti státuszban lévők 80%-a komoly költségcsökkentési intézkedéseken agyal, arra számítva, hogy a tél jelentős kiadásokkal fog járni. 

A válaszadók negyede már pár hónapja takarékoskodni kezdett, hogy a téli számláit könnyebben tudja fizetni, aki pedig teheti, másodállást vagy részmunkaidős állást is vállal, hogy így egészítse ki a jövedelmét. Nagyjából a válaszadók harmada azt tervezi, hogy minimálisra csökkenti az elektromosenergia-fogyasztást, és mindössze 20% válaszolta azt, hogy úgy érzi, nem fog rajta ki a tél, és nem lesz érintett a magas árak miatti krízisben.
Többeket aggaszt az augusztusi 15,3%-os infláció is.

Volt, aki azt remélte, a munkaadója majd kiigazítja a bérét, legalább az infláció szintjével.

Mások keményebb megszorításokat is tettek: elnapolták a nyári vakációt, nem mennek étterembe és kevesebb ruhát vesznek, vagy az alapszükségletnek nem minősíthető termékekről lemondanak. Egyébként a válaszadók 40%-a közölte azt, hogy az elmúlt hónapokban már visszafogta a ruhavásárlást. És nemcsak az új ruhákról, de az új elektronikai eszközökről, telefonról, kiegészítőkről is lemondanak spórolás címen. 

Azok, akik otthonról dolgoznak,

azt tervezik, hogy többet fognak a munkahelyükön tartózkodni, ezzel is csökkentve a háztartásbeli kiadásokat.

Így míg korábban arról szóltak a hírek, hogy mindenki, az alkalmazottak és munkaadók is egyaránt a távmunkát támogatják, most az alkalmazottak inkább valamilyen hibrid megoldást látnának ideálisnak. Egy másik hazai felmérés szerint jelenleg az alkalmazottak 12%-a dolgozik otthonról, 20% pedig hibrid módon, vagyis részben az irodában, részben otthon végzi a munkáját. Ugyanakkor a munkaadók is átértékelik a helyzetüket, hisz az energiakrízis új kihívások elé állítja őket is. 
Mindezek ellenére megmarad néhány olyan szokásunk, kiadásunk, melyekkel a jó közérzetünket akarjuk biztosítani, így utolsó helyre kerülnek a tiltólistán: a streaming-szolgáltatások, amelyek révén filmekhez és zenéhez jutunk, az edzőtermi vagy úszóbérletek és az ünnepi, karácsonyi bevásárlás – ezekről mondanak le legnehezebben a megkérdezettek. 

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Nehéz idők: kevesebb cuccot, kevesebb ételt veszünk