Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 10 másodperc

A Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság keddi, október 12-i döntése alapján azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 4 ezreléket, hétvégi éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be, ez alól kivételt képeznek a Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek. A közleményt hibásan küldték ki, tájékoztat Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, tehát mégsem érvényes a tilalom.

A döntésről elsőként Székelyudvarhely polgármesteri hivatalának közösségi oldala és honlapja adott hírt. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke „vaklármának és félretájékoztatásnak” nevezte szerda esti élő Facebook-bejegyzésében a hétvégi kijárási tilalom előírásáról szóló híreket felelőssé téve a sajtót is emiatt. Azonban a felhívó közleményt pontosan az ilyen helyzetekben kompetens szerv/intézmények nyomán közöli a média.  

Ez alapján tájékoztatták a médiát

„Két napja, október 12-én érkezett meg hivatalosan intézményünkbe az a rendelet, amelyet aznap hozott a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság. Ebben a 9. oldalon, az 53-as pontnál az szerepel, hogy a 4 ezrelék fölötti települések esetében hétvégi kijárási tilalom lép érvénybe. A megyei rendelet alapján tájékoztattuk a lakosságot az október 26-áig érvényes megyei döntésről. Több szerkesztőség is ez alapján írt cikket, tájékoztatást a következő időszakban betartandó szabályokról.

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy segítsenek időben tájékoztatni a Hargita megyei 4 ezrelék fölött, de 6 ezrelék alatt lévő városok lakosságát, hogy

a szóban forgó megyei rendeletet súlyos hibával küldték ki.

A ma reggel, szintén hivatalosan megküldött javítás (errata) alapján, az országos rendelettel összhangban, csak a 6 ezrelék fölötti fertőzöttségi rátájú települések esetében érvényes a hétvégi kijárási tilalom, így Székelyudvarhelyt jelenleg nem érinti ez a szigorítás ” – áll a polgármesteri hivatal mai közleményében.

Kiemelt képünkön a bizottság javított közleménye látható.