Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 1 másodperc

Először csatlakozott a Movember-akcióhoz a székelyudvarhelyi kórház: ingyenes urológiai szűrővizsgálatot hirdettek. Az érdeklődés nem maradt el, a cél pedig az lenne, hogy a páciensek még a panaszok megjelenése előtt járjanak rendszeresen vizsgálatokra. 

A terv szerint november 22. és 30. között zajlottak volna a vizsgálatok a járóbeteg-rendelőben, ám az elsöprő érdeklődésre való tekintettel két nappal meghosszabbították a szűrési időszakot. Egyébként a Movemberként ismert akció neve egy mozaikszó, amely az angol moustache (bajusz) és a november keresztezéséből született, és a világszerte megtartott kampányt takarja, amelynek célja felhívni a férfiak figyelmét az egészségmegőrzés, valamint a szűrővizsgálatok, kivizsgálások fontosságára. A program olyan betegségekre összpontosít, amelyek rendkívül gyakoriak a férfiak körében, és amelyeket, ha időben felfedeznek, kezelni és gyógyítani lehet. Így kiemelt figyelem irányul a prosztatarák, a here- és a vesedaganat korai stádiumú felismerésére.

Az udvarhelyi kórház akciójában összesen 134 pácinest vizsgált meg a bő egy hét alatt négy szakorvos, dr. Szabó József, dr. Szöllösi Attila (a kiemelt képen), dr. Bálint Csaba és dr. Szabó Zoltán. „Viszonyítási alapként  megemlítem, hogy novemberben – ugyan a covid miatt szellősebb időszakban – összesen 119 beteget vizsgáltunk meg az ambulancián” – jegyezte meg Szöllösi Attila urológus szakorvos, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház orvosigazgatója. A fizikai és ultrahangos vizsgálatokhoz semmilyen küldőpapírra nem volt szükség, csupán feliratkozni kellett az ambulancián.

„Csíkszeredából is jöttek, sőt, volt kolozsvári, marosvásárhelyi, gyergyói és szovátai páciens is”

– számolt be az orvosigazgató. 

Az intézmény célja egyébként az volt, hogy főként a fiatalabb korosztályt szólítsák meg, azokat, akik nem járnak rendszeresen urológushoz. „Az idősebbek elmennek rendszeresen, ha nem is önszántukból, de a feleség, a párjuk hatására, viszont

az ötven év alattiak csak akkor fordulnak szakemberhez, ha valamilyen súlyosabb problémájuk van. Inkább ezt a korosztályt céloztuk meg,

és ilyen tekintetben is sikeres volt az akció, hiszen a 134 betegből 89 ebbe a korosztályba tartozott. Ők jellemzően korábban még soha nem voltak urológusnál” – sorolta Szöllösi Attila. A szűrővizsgálatok során egyébként több esetben előfordult, hogy korai stádiumban diagnosztizáltak egyes betegségeket: például sérvet vagy kezdődő prosztata-megnagyobbodást. 

A térségben jellemzően tabu az urológiai vizsgálat, osztotta meg tapasztalatait a szakorvos,

ezért a férfiak csak idősebb korban vagy akkor fordulnak orvoshoz, amikor már súlyos panaszaik vannak. „Ötven év felett évente egyszer illene szűrővizsgálatra menni, a fiatalabbaknak kétévente legalább egy vér- vagy ultrahangos vizsgálatot érdemes lenne elvégezni, de az urológust is legalább ilyen gyakorisággal fel kellene keresni” – javasolja Szöllősi Attila hozzáfűzve: az érdeklődésre való tekintettel, a Movember-akciónak minden bizonnyal a jövőben is lesz folytatása. 

Fotó: Fülöp Attila

Nem mumus az urológus! – Volt értelme a Movembernek