Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 59 másodperc

Noha legutóbb elhalasztották, az év eleje előtt mégis napirendre került a távhő termelési és lakossági árának a módosítása: ezúttal ez konkrétan drágulást jelent, az előállítási ár duplájára, a lakossági ár pedig közel ötven százalékkal növekszik. 

Az energiaárak növekedése a távhő árának a drágulását is maga után vonta: az ármódosításról már a soros ülésen kellett volna dönteni Székelyudvarhely önkormányzati testületének, ám

akkor a tervezetet visszavonták, hogy karácsony napjára ismét előterjesszék. A távhő előállítási ára kétszeresére nőt

ugyan (a gigakalória egységára eddig 468 lej volt áfa nélkül, az új ár 1 040 lej lesz), a lakossági ár megállapításakor azonban a városvezetés javaslata alapján ötven százalékot nem haladhatta meg az ármódosítás, hangsúlyozta Gálfi Árpád polgármester. A drágulás azonban így is jelentős: a korábbi 218 lej plusz áfáról 371,43 lej plusz áfára növekedett az egységár. 

„Arra is találtunk, és a jövőben is találunk megoldást, hogy ezt a különbözetet milyen forrásból támogassuk, hiszen a város már eddig lehívott a kormánytól 3 millió lejt ilyen irányú támogatásra, és még kilátásában van további kormánytámogatás is” – mondta megnyugtatásként a városvezető, majd megköszönte az RMDSZ-frakció segítségét, amiért közbenjártak a támogatás megszerzésében. Az új árszabást egyébként az erre vonatkozó határozat érvényre lépése után alkalmazzák majd.

Öröm az ürömben, hogy ismét külső forrásból érkezett bevétel a városkasszába: a kulturális intézmények támogatására megjelent kormányhatározat értelmében a Tomcsa Sándor Színház 262 ezer lejt kapott, és 195 ezer lej jutott a városnak az áfa-visszaosztásból, ezt pedig fűtéstámogatásra szánják.

Nem ússzák meg a drágulást a távhővel fűtők sem