Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 27 másodperc

Páratlan betlehemest kukucskálhatunk meg a Mini Erdély Parkban, Szejkefürdőn. Az aprócska makett Ileana Sădean nagyszebeni miniatürista alkotása, a ládát pedig a helyi Belladecor csapata készítette. Parányi méretei ellenére a kincsesláda, a benne található maketten kívül, a karácsonyi béke üzenetét rejti magában. Meglehet, hogy szükségünk lesz nagyítóra, amikor bekukkantunk a láda ablakán, de megéri a fáradságot, mert igencsak részletgazdag betlehem tárul a szemünk elé. 

A téli szezonban nem csak a három napkeleti bölcs pici mása vonzza a park irányába a tekintetet – Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium-projekt vezetője elárulta, hogy a teljes Mini Erdély Park nyitva tart és „élményre gyúr” decemberben.„Ha részben korlátozottak is a lehetőségeink a pandémia, illetve a hideg idő miatt, azért ajánlott megmozdulni, sétálni a Szejkén, ahol nagyon jó levegő van.

Tavaly télen bezártuk a parkot, de rögtön megbántuk,

mert szívesen jöttek volna az emberek, betévedt volna néhány látogató. Ebből okulva, idén nyitva tartunk, és jelenleg is naponta közel négyszázötvenen érkeznek hozzánk”tudtuk meg az ötletgazdától.   

Korlátlanul látogatható az első kijáratnál a játszótér is, ha pedig zordra vált az idő, a téli szezon újításaként, forró teával várják a vendégeket.

A kisvasút használatban marad,

a székely kapuk és Orbán Balázs sírja is vár mindenkit, illetve a látogatóközpont kapuit is kinyitják, előzetes egyeztetés feltételével. A Borvízmúzeum átmenetileg zárva tart, ott csak tavasszal fogadják újra a látogatókat.

„A hideg évszakban nagyobb programokat nem tervezünk – mondta Fazakas Szabolcs –, a járványhelyzet ezt nem teszi lehetővé, viszont Gyöngyösi János történeti grafikus közreműködésével

készülünk egy interaktív történelmi tanodával.

Itt a gyerekek történelemórán vehetnek részt, egy óriásmakett veszi körül majd őket, közvetlenül megtapasztalhatják, milyen lehetett a középkorban élni. Bemutatjuk a régi székely várak belső szerkezetét: mini szobákon át vezet majd az út a harci fegyverektől a legalapvetőbb használati tárgyakig.” A park történelmi tanodája várhatóan 2022. január-februárban nyílik meg. A betlehemes makett január 19-éig, az ünnepek alatt, illetve a téli vakáció teljes ideje alatt látható lesz. 

Fotó: Fülöp Attila

Nem zár be a Mini Erdély Park – Így hangolódnak Szejkefürdőn a közelgő ünnepekre