Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 48 másodperc

A hét végén sikerült megszervezni a tavalyról elmaradt népviseleti találkozókat Szentegyházán és Alsósófalván. Mindkét településen komolyan vették a rendezvény üzenetét: idősek és fiatalok öltötték magukra régiójuk székely ruháját.

Szombaton a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban pálinkával és kürtőskaláccsal fogadták a szervezők a vendégeket, ahonnan a római katolikus templomba ünnepi szentmisére vonultak át. A déli harangszó után a művelődési házban Lőrincz Csaba szentegyházi polgármester köszöntötte a szép számú közönséget, majd Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a rendezvény fővédnöke, illetve Mile Balázs konzul mondott beszédet. A látványos találkozón, amely kulturális eseménnyel ért véget, tizenhat, többnyire Homoród menti településről több mint százötvenen vettek részt. 

Homoród mentiek Szentegyházán

Vasárnap Alsósófalván a vendégekkel együtt több mint kétszázan gyűltek össze székely ruhába öltözve a református templomban tartott istentiszteleten, majd a helyi kultúrotthonban az Őseink viseletben című kiállítással nyílt meg a negyedik Sóvidék Népviseletben találkozó, ezt követően a csoportok különböző kulturális műsorokkal léptek színpadra. Nyágrus László parajdi polgármester ígéretet tett, hogy 

jövőre a községközpont, Parajd vállalja a házigazda szerepét.

– A mozgalomhoz a civil lakosságon kívül többnyire a helyi műkedvelő csoportok, pedagógusok, lelkészek csatlakoznak, komolyan veszik a találkozó üzenetét, és szívesen állnak az ügy mellé – mondta el Simó Márton, az ÉSZM vezetője, a sóvidéki találkozók házigazdája. 

Szentegyházi seregszemle

A népviseleti találkozó alapötlete amúgy Mihály János lövétei történésztől származik, ő is szervezte meg az elsőt Lövétén még Hargita Megye Tanácsa és a helyi önkormányzat égisze alatt. A másodikat már a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) vállalta fel, a harmadik után kapcsolódott be az Élő Székelyföld Munkacsoport (ÉSZM) a sóvidéki találkozók szervezésével. Az NSKI támogatásával a Homoród mentén a hetedik, Sóvidéken a negyedik találkozót szervezhették meg ebben az évben.

Alsósófalván

Szász Jenő, az NSKI elnöke a szentegyházi találkozón elmondta, szeretnék kiterjeszteni az egyre nagyobb sikernek örvendő népviseleti találkozókat a többi régióra is, akár Nyikó mentére, Hegyaljára, Erdővidékre, vagy Felső-Nyárád mentére. 

A lakosság körében is egyre népszerűbb eseményt a budapesti Néprajzi Múzeum munkatársai, televíziók és újságok képviselői dokumentálták.

Fotók: Szabó Károly