Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 4 másodperc

Június 9–12. között kerül sor a Très Courts Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiváljára, amelyhez idén is csatlakozik Székelyudvarhely: a Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagtárában, illetve a Művelődési Házban kerül sor a filmek vetítésére.

A legtöbb 4 perces filmek fesztiválján megismerhetjük a világ négy sarkából érkező audiovizuális alkotások legjavát, azok közül is a legrövidebbeket. E sok kis vitamindús pirula, amelybe nagy mennyiségű találékonyság és képzelőerő van sűrítve, bizonyítottan jótékony hatású.

Csütörtökön délután öt órától a Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagtárában veszi kezdetét az 1. nemzetközi válogatás vetítése, pénteken szintén öt órától a dokumentumfilmekből álló 2. nemzetközi válogatás vetítésére kerül sor. Szombaton délelőtt 11-től családi válogatásra hívják a filmkedvelőket, vasárnap este 6-tól pedig a Művelődési Ház koncerttermébe a Nevessünk (a világvége előtt) címmel vidám, női filmeket vetítenek. A belépés díjtalan.

Mint ahogyan előző években megszokhattuk, a fesztiválon vetítésre kerülő filmlista alapján a közönség is szavazhat.

 „A vetítés nagyjából két órát vesz igénybe, amely tartalmaz egy verseny- és egy információs programot. Tudni kell, hogy ez nem csak egy sima filmmaraton, filmnézés, hanem egyben versenyprogram is. A két versenyszekció, a nemzetközi 1. és 2. – idén nem indult román – közül

mindenki kiválasztja a három leginkább neki tetszőt, mi elküldjük Kolozsvárra, ők pedig továbbítják Párizsba,

és ennek alapján osztják ki a közönségdíjakat” – mondta el Szabó Károly szervező.

A fesztivált első ízben 1999-ben szervezték meg, Párizsban. Az esemény azt a célt szolgálta, hogy a nagyon rövid filmek is előtérbe kerüljenek. A sokéves tapasztalat azt bizonyítja, hogy ez sikerült.

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Nézhetünk négy napon át nagyon rövid filmeket