Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 28 másodperc

Számos tény és tévhit ismeretes azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes egy kisgyereket idegen nyelvre tanítani. A sokat vitatott kérdés megközelítései között találkozhatunk olyannal, miszerint rögtön születése után ismerkedjen, azaz halljon a kicsi idegen nyelveket is, a másik véglet szerint pedig az anyanyelv mindenek felett áll, és ráér az idegen nyelvvel majd az iskolában foglalkozni. 

Bármelyik nézőpontnak higgyünk is, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egy óvodáskorú csemete rendkívül érzékeny egy második nyelv elsajátítására. Innen már csak egy alkalmazható módszerre lenne szükségünk a nyelvtanulás kezdő lépéseihez. Pont emiatt figyeltünk fel egy játékos, oktató metódusra, ráadásul Székelyudvarhelyen: megismerkedtünk Ninivel, a rókával, és Nanával, a nyuszival. 

A NiniNana eredeti ötlete szlovák alkotóktól származik a 22MEDIA digitális ügynökségtől; az ő kezdeményezésüket vette át a MILAV székelyudvarhelyi csapata, Játékosan magyarul címmel. A NiniNanát azonban nem lehet részeire szétszedni, egységként működik, szlovák–magyar kooperációval. Dizájnerek, marketingesek, webfejlesztők, fordítók és pedagógusok munkájának összhangja mutatja meg a játszva tanulás szépségeit.

Nagy Krisztina fordító és projektmenedzser, illetve Csatlós Sándor ügyvezető elmondása szerint, egy mezőkövesdi találkozás után született meg a MILAV missziója:

támogatják a digitális oktatást, és Udvarhelyről saját ötleteikkel színesítik a NiniNana játékos platformját.

Tapasztalataik alapján a felvidékiek számára is rendkívüli nehézséget okoz magyar nyelvet tanulni, megfelelően művelni, mindeközben az adott ország nyelvi normáival azonosulni. A pedagógusok számára nagy megpróbáltatást jelent a kisgyerekek érdeklődését fenntartani, szókincsüket bővíteni, lekötni figyelmüket az adott témával kapcsolatban, plusz folyamatosan megújulni az oktatásban. A kisebbségben élő gyerekek számára kihívást jelenthet egy kétnyelvű környezetből felcsipegetni akár a magyar, akár a román nyelv kifejezéseit. A NiniNana épp ezt könnyíti meg:

szlovák, magyar és román nyelvtanulást kínál játékos módszerekkel, de nem állnak meg itt, nemsokára angol nyelvvel is bővítik a platformot.

A nininana.hu weboldal rengeteg lehetőséget ajánl a játékos tanulásra, de ami az igazán nagy dobás, az a Google Play áruházból és az AppStore-ból egyaránt letölthető applikáció. Teljes mértékben ingyenes, reklámmentes, ezért kisgyerekek is használhatják. Nem találkoznak nem kívánatos, sértő tartalmakkal, nincs lehetőségük átklikkelni egy újabb honlapra – csak ők vannak, a NiniNana és a mókás tanulás. Előnyt előnyre halmozva,

az ügyesség-koordináció-memória három próbáját kell teljesíteni.

Az alkalmazás elsősorban kettő–hat éves gyerekeket szólít meg, de hatékonyan alkalmazható a szókészlet bővítésére iskoláskorú gyerekeknél. Sőt, szórakoztatja azt a felnőttet is, aki szabadidejében szlovák szavakkal ismerkedne. A jelenlegi játékok háromszáz lexémára tanítják meg a felhasználót magyar, román és szlovák nyelven. Mindeközben szól a háttérben egy gyerekdal, pihenésképpen színezhetünk egy-két kifestőst, vagy megtanulunk egy mondókát, az oktatóanyagot pedig egy kedves mese zárja – ezt mind biztosítja az applikáció. Az alkalmazásnak jelenleg összesen százezer letöltése van, mindhárom nyelvet beleértve. Ennek több mint felét magyar nyelven telepítették mobilra és tabletre.

A román változat 2021 májusában készült el a HBC-vel partnerségben. Székelyudvarhelyen immáron akad egy napközi, ahol bevezették a közép- és nagycsoportban az alkalmazással történő román foglalkozásokat. Nagy Krisztina bevallotta, hogy

fő céljuk minél több helyi pedagógust és szülőt bevonni a NiniNana projektjébe, mind az ötletek, mind pedig a kivitelezés terén.

A következő évben jelentős változásokra számíthatunk az applikációt érintően. Ha a projekt célba ér, akkor az iskolások számára is izgalmas témákat böngészhetünk. A MILAV csapata egy teljes újraíráson dolgozik, ami naprakész tartalmakat, friss játékokat és bővebb szótárakat feltételez. Az applikáció palettája gazdagodna továbbá e-könyvekkel, sztorikkal, még több játékkal, színezővel és videóval. Az a gondolat is felmerült, hogy a feltöltés alatt lévő tartalmakat egy Netflix szerű, Coming soon dizájnnal lássák el. Pillanatnyilag a rövidebb tartalmak sokkal népszerűbbek a gyerekek körében, ezért a jövőben is kis oktatóanyagokkal bővítik az applikációt – ezek könnyebben memorizálhatók, és felnőtt segítsége nélkül is élvezhetők. Mi kipróbáltunk más alkalmazásokat is, de az volt a helyzet, hogy mindig a gyerek mellett kellett ülni. A NiniNanát használva nem kell lefordítani az utasításokat, nem kell útbaigazítást adni, annyira egyszerű, hogy a kicsik maguktól rájönnek arra, hogy mit mivel kell összekötni – osztotta meg személyes tapasztalatait a MILAV csapata.

A NiniNana nem válhat unalmassá: az projektet továbbgondolják, és ahogy a gyerekek egyre tájékozottabbá válnak, velük párhuzamosan kínál majd a kis róka és a nyuszi újabb lehetőségeket a tanulásra. Persze, kizárólag nevetve és játszva, ahogy azt megálmodtuk az ideális neveléssel kapcsolatban.

Fotó: Fülöp Attila

NiniNana: románul, de még magyarul is tanít!