Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 27 másodperc

Ma az Őszi Vásár keretében ismét sor kerül az Udvarhelyszéki Szüreti Bálra az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében. A másodszor megrendezésre kerülő esemény célja a hagyományőrzésen és hagyományteremtésen túl egy fiatalos közösségi élmény megteremtése.

A tavaly nagy népszerűségnek örvendő rendezvény az UIET-nek és tagszervezeteinek jóvoltából idén sem maradhat ki az Őszi Vásár repertoárjából. „Szeretnénk, ha az Udvarhelyszéki Szüreti Bál a fiatalok számára is egy fontos rendezvény lenne, ahol közösen vihetjük tovább szüleink, nagyszüleink hagyományait, de a hagyományőrzésen túl a népzene és néptánc közösségépítő, közsösségkovácsoló szerepére is fel szeretnénk hívni a figyelmet” – emelte ki Tornai Szilárd, az UIET elnöke.

„Mivel a szüreti bált mindig az őszi betakarítás és szüret idejére szokták időzíteni, a Székelyudvarhelyi Őszi Vásár kitűnő időpont az Udvarhelyszéki Szüreti Bál megszervezésére. A rendezvény hagyományőrző célja mellett szeretnénk megismertetni a városon elő emberekkel az igazi szüreti balos élményt. Szombaton

a fiatal csőszpárok népviseletbe öltözve szekereken járják majd körbe a várost

bálba hívni az embereket, néhány helyszínen megállnak és táncolnak. Ilyenkor lehet kínálni őket pánkóval és pálinkával, falun így szokták” – ismertette a programot Bálint Szilárd, a rendezvény főszervezője.

A II. Udvarhelyszéki Szüreti Bálnak hála szeptember 17-én Székelyudvarhely utcái a Szüreti Körút miatt lesznek hangosak. A fiatal udvarhelyszéki csőszök a város olyan forgalmasabb helyszínein perdülnek táncra, mint a Dávid Ferenc vagy a Márton Áron tér, azaz a Patkó. A Körutat természetesen szekérrel, zeneszó kíséretében teszik meg, így hívják a 16 órától kezdődő eseményre az érdeklődőket. Ezt követően az Őszi Vásár helyszínén, a minifocipályán a székelyszentkirályi, bögözi és máréfalvi csőszök szüreti táncait láthatjuk. Este 8 órától pedig közös körcsárdásra és táncházra invitálják a nagyérdeműt.

A tavalyi évvel ellentétben, most este 10 óra után is folytatódik a mulatság: a Jungle Clubban fergeteges bálra készülnek, ahol a Héva zenekar biztosítja a jó hangulatot.

Ősszel érik, babám – Báloznak a fiatalok!