Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc 35 másodperc

Lezárult a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Bizalomtőke Alap által meghirdetett Ötletfonó pályázat első szakasza. A beérkezett terveket, illetve a pályázat további lépéseit Csáki Rozália, az SZKA ügyvezetője ismertette. 

Összesen tizenhárom elképzeléssel jelentkeztek a felhívásra az udvarhelyi ötletgazdák, akik következő lépésként további személyeket toboroznak projektjeik mellé. Huszonketten máris társultak, mondta portálunknak Csáki Rozália. Az ötletek alapvetően három követelménynek kell, hogy megfeleljenek:

elsősorban legyenek Udvarhely területén kivitelezhetőek, másodsorban egy családbarát helyet, esetleg egy élhetőbb, környezettudatosabb városi környezetet kell támogatniuk, illetve hosszú távon kell működniük.

Az ötletek többsége egyetlen magánszemélytől származik, és mindössze négy érkezett civil szervezetektől, ezek a Humán Reform Alapítvány, a LilaPont Egyesület, a Bibliofil Alapítvány Kulturális Egyesület, valamint az Erdélyi Kárpát-Egyesület.

Csáki Rozáliától megtudtuk, hogy legtöbb résztvevőt a családbarát téma mozgatott meg, hat elképzelés alapjaként szolgál a probléma, miszerint a kisgyermekes családoknál állandó nehézség a kicsik felügyelete.

Megoldásként egy gyermekfelügyeleti központot, egy családbarát kávézót, vagy egy bébiszitter-szolgálatot hoznának létre.

Vannak ugyanakkor, akik az iskolarendszer hiányosságaira mutatnak rá, és megoldásként egy alternatív oktatási struktúra létrehozását szorgalmazzák. Születtek tervek egy olyan közösségi térrel kapcsolatban is, ahol a serdülők önmaguk lehetnek, minőségi időt tölthetnek egymás társaságában.

Egy másik ötlet a speciális nevelést igénylő gyermekek problémáját érinti. Udvarhelyen hiányterület a pályaválasztás és a pályamódosítási tanácsadás – mind a frissen végzett fiatalok, mind a kisgyermekes anyukák számára –, ennek orvoslására is született javaslat. Pályáztak pénzügyi nevelés témakörben is, Cashflow játékok segítségével például a gyermekek megtanulhatják, hogyan bánjanak okosan majdani jövedelmükkel. Néhány további elképzelés a családi túrák szervezését, és egy piknikezőhely kiépítését szorgalmazza. Környezettudatosság témában egyetlen projekttel neveztek be a játékba. 

Bár minden korosztály érdeklődést mutatott a pályázat iránt, az ügyvezető szerint az ideális résztvevő igazi csapatjátékos, nyitott az új nézőpontok iránt, és nem csupán saját elképzeléseit szajkózza, hanem a közösségért munkálkodik. Érkezett olyan ötlet, amely mellé kimondottan nyugdíjasok társultak, egy másik ötlet pedig a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola végzős tanulóitól származik. Az öt középiskolás koordinálás nélkül, eddigi tapasztalatokat felhasználva hozta nyilvánosságra egyedi elképzelését:

olyan alkotóteret hoznának létre, amely egy fiatalos képzőművészeti műhelyként, ugyanakkor kulcsosházként működne.

Az ügyvezető kifejtette, óriási a fiatalok lelkesedése, és bízik abban, hogy a toborzóbeszéd során néhány jó szakmai háttérrel rendelkező személyt is be tudnak vonni a projektjükbe. A legtöbb terv a fiatalok életkörülményeit javítaná, ugyanakkor az időszakos gyermekfelügyelet megoldása például a szülők és a nagyszülők korcsoportját érintené. 

A pályázat jelenleg az előtoborzási szakaszban jár – várják azokat az érdeklődőket, akik szívesen csatlakoznának a tizenhárom terv egyikéhez. A helyek száma korlátozott, az eddigi huszonkét jelentkező mellé további huszonöt-harminc személyt tudnak fogadni. A részvételi szándékot az szka@szka.org címre küldött e-mailben lehet jelezni, amely tartalmazza a jelentkező nevét, telefonszámát és foglalkozását. 

A pályázat következő szakaszában Szabó Attila kommunikációs szakember segítségével készülnek fel a résztvevők az április 1–3. közötti toborzóbeszédre, illetve piacozásra. A továbbjutottakat pedig a Homoród–Küküllő LEADER Egyesület mentorai készítik fel a végső megmérettetésre. 

A nyertes ötlet vagy ötletek összesen 50 ezer lejes keretből gazdálkodhatnak, a megvalósításhoz nem rendeltek futamidőt, hisz előre kiszámíthatatlan, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy látható eredményekkel szolgáljanak, mondta az ügyvezető. A munka április 3-a után sem ér véget. Az eredményhirdetést követően megkötik a támogatási szerződést, a jelentkezők saját ütemtervet készítenek, és a Bizalomtőke Alap támogatói köre figyelemmel kíséri a kivitelezési folyamatot.

Fotó: Fülöp Attila

Ötletfonó: A legtöbb terv a fiatalok életkörülményeit javítaná