Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 45 másodperc

Újabb ülést tartott Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete: ezúttal soron kívül ültek össze a városatyák, hiszen a város pályázni készül az Anghel Saligny-programra, amely révén több mint húsz utca újulna meg. 

Negyvenöt nap állt a polgármesteri hivatal rendelkezésére, hogy előkészítse a kormányprogramhoz szükséges dokumentációt, ezért a tervezeteket szerdán az önkormányzat elé tárták elfogadásra. Amint Gálfi Árpád polgármester kifejtette: a város az úthálózat modernizálására pályázik. Megtudtuk, a megyeközpontok 40 millió lejes keretösszegre pályázhatnak, a Székelyudvarhelyhez hasonló municípiumok pedig 10 millió lejes keretösszegre. Fontos adalék, hogy a Saligny-programban csak olyan utakra lehet pályázni, ahol van víz- és csatornahálózat, illetve nincs más aláírt finaszírozási szerződés kötve rájuk, valamint amelyeknek tisztázott a telekkönyvük. 

Székelyudvarhely szempontjából fontos volt az is, hogy minden városrész érintett legyen. A városvezető ismételten megerősítette, képtelenség a korlátozott pénzügyi keretből a város minden utcáját felújítani, ezért

kifejezetten azokat az utcákat választották ki, amelyeknek tisztázott a jogi helyzete, illetve más felújítási tervben nem szerepelnek.

Albert Sándor városmenedzser ugyanakkor hangsúlyozta: a pályázat sikerességéhez fontos, hogy a régiót képviselő elöljárók is lobbizzanak Székelyudvarhelyért. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a kivitelezésben

elengedhetetlen lesz, hogy a polgármesteri hivatalnál megürült posztokat időben feltöltsék szakemberekkel.

A legfontosabb két betöltésre váró tisztség a főépítészi, illetve a Beruházási és közbeszerzési igazgatóság igazgatói posztja.

A pályázati dokumentáció elfogadása mellett napirendre került a helyi szakiskolák és szakközépiskolák vezetőtanácsaiba egy-egy újabb önkormányzati képviselő kinevezése, valamint az Urbana Rt. vagyonát képező, négy terület közvagyonná minősítése. 

A különfélék között Berde Zoltán, RMDSZ-es önkormányzati képviselő említést tett a Köztársaság negyedi játszótérről, amelyet a lakók szerint nem megfelelő minőségben újíttatott fel a polgármesteri hivatal, például a gyep helyét tört kő borítja, ami balesetveszélyes, az eszközök nem funkcionálisak, szintén veszélyesek a kisgyerekekre… A lakók sérelmezik, hogy a város egyik legrégebbi játszótere csak ennyit érdemel. Albert Sándor városmenedzser elismerte: a munka minősége valóban hagy kívánnivalót, ám a felújításra elkülönített költségkeret kimerült, így a hibák kijavítása jövőre marad. 

Pályáznának, de munkaerő is kellene