Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 58 másodperc

Az év első kilenc hónapjában 31,5 millió lej bevétel mellett 6,88 millió lej bruttó profitot termelt a Parajdi sóbánya. Ez 10,5%-os növekedést jelent, és mindez olyan körülmények között, hogy július 24-től szeptember 16-ig zárva tartottak, ezen idő alatt pedig saccolásuk szerint csaknem 3,4 millió lej bevételtől estek el.

A Parajdi sóbánya 6,88 millió lejes bruttó nyereséget termelt az év első kilenc hónapjában. A turisztikai és gyógykezelési bázis látogatásának július 24. és szeptember 16. közötti felfüggesztése a turisztikai tevékenység becsült bruttó nyereségének 3,389 millió lejes csökkenését eredményezte. Ez év első kilenc hónapjában 31,524 millió lej összbevételt ért el a bánya, ami 10,5%-os növekedést jelent a 2021 hasonló időszakában elért bevételekhez képest.

Ugyanakkor a tervezett bevétel az év első kilenc hónapjára 35,604 millió lej volt, az ebben az időszakban elért bevétel pedig 4,98 millió lejjel alacsonyabb a tavalyinál. Az ok a turisztikai területen történt vízszivárgás volt, ami a tevékenységek körülbelül két hónapos teljes megszakítását eredményezte. 

Ennek következményeként a belépőjegyek értékesítéséből származó bevétel az év első három negyedévében 7,181 millió lejjel csökkent.

9 hónap: 260 ezer turista

A vezetőség által közölt adatok szerint az év első három negyedévében a Parajdi sóbányát mintegy 260 ezer turista kereste fel, szemben a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 390 ezer látogatóval. Külföldről is érkeztek látogatók,

az országon kívülről érkező turisták jelentős százalékát a Moldovai Köztársaság és Magyarország állampolgárai tették ki.

Jövedelmezőbb volt idén a strand tevékenysége, ahol a nyári szezonban 1,5 millió lej bevételt értek el, szemben a tavalyi, azonos időszakban elért 1,323 millió lejjel.

A szeptember végi bruttó nyereség 6,88 millió lejt tett ki, azonban a 2021 azonos időszakában mérthez képest 7%-os csökkenést jegyeztek. Mindez a szivárgás miatt, amely a termelési és a turisztikai tevékenységet is érintette, ráadásul csúcsszezonban, július végén, augusztusban és szeptember elején.

Ami a sókitermelést illeti, a Parajdi sóbánya közutak téli csúszásmentesítéséhez termel sót, sórögöket, de sóbrikettet és csomagolt ipari sót is állít elő. A termelés java részét az utakra szánt só teszi ki, melyet belföldön és külföldön egyaránt forgalmaznak.

– Megrendeléseink most már Magyarországról is vannak, hiszen nem férnek hozzá az Ukrajnából származó sóhoz,

innen 2023 márciusáig 95 ezer tonnára van rendelésünk, ebből 19 ezer tonnát szállítottunk le. Egy másik, szintén magyarországi cégtől 21 ezer tonnára van megrendelésünk, ebből 15 658 tonnát már leszállítottunk. Megrendeléseink vannak a Nemzeti Útinfrastruktúra Igazgatóságtól (CNAIR): egy 11 100 tonna, egy másik 2800 tonna, összesen 13 900 tonna só, amelyből még 123 tonnát kell szállítanunk. Egyelőre le kellett állítani a kiszállítást, mivel a CNAIR sóraktárai megteltek – mondta Seprődi Zoltán bányaigazgató.

Modern bányakombájnt vásároltak

Újdonságként említette az igazgató, hogy a 2019-ben vásárolt, nagy kapacitású és nagy teljesítményű sóőrlő és szortírozó berendezés mellett üzembe helyeztek egy Ausztriából vásárolt gépet, egy bányakombájnt, mely 22 millió lejbe került, 105 tonnás, és egyedinek számít ebben a műfajban.

– Üzembe helyezése a Parajdi sóbánya számára egy olyan modern hasznosítási technológia alkalmazását jelenti, amely a föld alatt dolgozók számára nagyfokú biztonságot és rugalmasságot nyújt az eddigi szinthez képest jelentősen megnövelt termelési kapacitás elérésében. Ezen túlmenően ennek a berendezésnek a használata hosszú távon fokozza a bányászati ​​munkák stabilitását – tudatta a beszerzés kapcsán Constantin Dan Dobrea, a sótársaság fővárosi igazgatója.

Kiemelt kép forrása: salinapraid.ro

Parajdi sóbánya: több millió lejes bevételkiesést eredményezett a nyárvégi bezárás