Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 16 másodperc

Rendkívüli és ingyenes képzésre pályázhatnak a gyakorló udvarhelyi, udvarhelyszéki, a környezeti nevelés, ökológia, illetve biológia iránt érdeklődő pedagógusok.

Erdőpedagógiai, avagy erdei iskola képzést szerveznek olyan oktatóknak, akik érdekeltek az ökológiai és környezeti nevelésben, elsősorban az erdei életre fókuszálva. Az ott tanultak segítségével élményszerűvé tehetik diákjaik számára a tudásszerzést, akár egy újragondolt környezetismeret- vagy biológiaórán, esetleg alternatív osztályfőnöki órán.

Természetesen mindehhez kellő elméleti és gyakorlati alapot kapnak a háromnapos képzésen – segédanyagokkal, foglalkozásötletekkel –, illetve egy olyan kapcsolatrendszerbe kerülnek, melynek célja, hogy a pedagógusokat összefogja, és hosszú távon is segítse, elsősorban szakmai tanácsokkal az erdei iskolai oktatást illetően.

A képzést Florescu Florentina és Luminița Tănasie szakemberek tartják, akik több mint húsz év szakmai tapasztalattal rendelkeznek ökológiai nevelés, közösségi tevékenységek és kommunikáció terén. Olyan neves szervezeteknél dolgoztak, mint például a World Wide Found for Nature (WWF) vagy a ProPark – Fundația pentru Arii Protejate. Jelenleg a barczarozsnyói, fenntartható fejlődés szemléletű Schubz oktatási központot vezetik. A képzésben részt vesz Kádár Tibor-Sándor brassói erdészmérnök is, aki ugyancsak évtizedes tapasztalattal rendelkezik az erdei iskolai oktatás terén.

Azokat a pedagógusokat várják, akik fontosnak tartják diákjaikkal megismertetni a természetet, az erdőt, mindemellett vállalják azt, hogy

erdei iskolai tevékenységeket szerveznek 7–14 éves diákjaik számára a 2023-as évben.

Elsősorban Székelyudvarhelyről vagy Udvarhelyszékről várják a jelentkezőket.

A háromnapos program november 11–13. között zajlik Ivóban. Péntek reggeltől vasárnap délutánig szállással, teljes ellátással és családias hangulatú, csapatépítő jellegű programmal várják a pedagógusokat. A részvétel ingyenes, de a helyek száma korlátozott. Előnyt jelent, ha az illető végzett már hasonló jellegű tevékenységet diákjaival (és erről pár sorban be is számol), bár ez nem kizáró jellegű.

A képzést A Holnap Erdeje Alapítvány (Fundația Pădurea de Mâine) finanszírozza.  Érdeklődni a 0745-069484-es telefonszámon lehet, jelentkezni pedig a kadar_tibor_sandor@yahoo.com e-mail-címen, október 30-ig. 

Pedagógusok figyelmébe: Mi fán terem az erdei iskolai?