Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 21 másodperc

Két teljes napon át ünnepelhetjük hétvégén a magyar államalapítást a legkülönfélébb Szent István-napi programokkal, méghozzá három helyszínen. A rendezvénysorozat gerincét a jubiláló házaspárok köszöntése, a kenyérszentelés és a magyar himnusz közös éneklése adja. Befejezésként szombat este tűzijátékparádé kápráztatja el az ünneplőket.

A magyar államalapítás és első keresztény királyunk, Szent István tiszteletére idén kétnapos ünnepségre várja Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Művelődési Ház az érdeklődőket. Augusztus 19–20. között változatos programokat kínálnak a városháza udvarán, a Márton Áron téren, illetve a Haáz Rezső Múzeumban. Az eseménysorozat pénteken, augusztus 19-én a városháza udvarán este hat órától kezdődik a jubiláló házasok köszöntésével. Ugyancsak itt hét órától a Kettesben Illényi Katicával című koncerten vehetünk részt: Illényi Katica hegedűművész, énekes és Bundzik István zongoraművész előadását hallhatjuk. 

Augusztus 20-án délben rendkívüli kiállításmegnyitóra hívnak a Haáz Rezső Múzeumba Magyar hősök arcképcsarnoka címmel. A Haberstumpf-villába költöző képzőművészeti tárlaton megtekinthető Somogyi Győző, az egyik legnépszerűbb kortárs grafikus és festőművész monumentális alkotása, a

száz magyar hadtörténeti személy portréjának gyűjteménye,

amely Attila hun királytól Maléter Pál ezredesig azon hősöknek kíván emléket állítani, akik történelmünk során a hazát védelmezték. Látható majd, hogy a művész a tudományosság igényével törekedett a pontos ábrázolásra, és különös gonddal festette meg a történelmi alakok öltözékét. Az egyenruhák, a fegyverek, a címerek, a rendjelek mind korhűek, és aprólékos kidolgozásuk alapos előtanulmányokra vall. A megnyitón a vendégeket Ölvedi Zsolt alpolgármester köszönti, ünnepi beszédet Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mond, és a kiállítást a kurátor, Tóth Norbert ajánlja a látogatóknak.

Szombaton 18 órától a Márton Áron téren zajlanak a központi rendezvények. Hallható lesz a Székely Dalegylet előadásában és Bartalis Izabella karnagy vezényletében a himnusz, ezután kőrösfői népdalok csendülnek fel a téren. Az új kenyér megszentelése előtt Palya Bea népdalénekes adja elő az Ó, Szent István, dicsértessél! kezdetű egyházi népéneket.

A zenei produkcióknak korántsem értünk a végére ekkor még,

mert a továbbiakban Faluvégi Chripkó Krisztina Pilinszky János és Nemes Nagy Ágnes megzenésített verseit, Toró Árpád pedig Ave Maria-feldolgozást énekel. Mindkettőjüket Lokodi András kíséri zongorán. Az éneklések sorát a székely himnusz zárja a Székely Dalegylet közreműködésével. Rövid pihenő után a Szent István-napi ünnepség lazább hangulatban, a fiatalokat megcélzó eseménnyé alakul át: 20 órától Palya Bea koncertjén ünnepelhet tovább a tömeg. Az este fő látványosságaként, 22 órától kezdődik a tűzijáték.

Kiemelt képünk illusztráció: Szent István napja, 2018 /fotó: Székelyudvarhelyi rendezvények közösségi oldala

Péntek és szombat: Szent István-napi ünnepség