Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 6 perc 46 másodperc

Állsz az állomáson és várod a vonatot, hogy felülhess rá, hogy elvigyen oda, ahová vágyódsz, ahol lenni szeretnél. Lehet, hogy fél órát kell várnod, de az is megtörténhet, hogy éveket, mert nem jön a te vonatod, vagy ha igen, már nem férsz fel rá, csak jobb esetben a következőre.

Az analógia életünk millió helyzetére érvényes, hisz mindenki vár egy vonatot, legyen az bárki vagy bármi.

Sok fiatal a hírnév és ismertség, elismertség felé vezető vonatra ülne fel a legszívesebben. Úszkálni a rivaldafényben, habzsolni a sztársággal járó minden jót – ki ne szeretné ezt, ki ne szeretné magának legalább a klasszikus, tizenöt percnyi népszerűséget? A zenészpalánták végképp igen. Dalokat írnak, zenekart alapítanak, cuccot vesznek, próbálnak, időt és energiát szánnak arra, hogy legyenek „valakik”.

Míg évekkel ezelőtt nem sok megmutatkozási lehetőség adódott nekik, addig napjainkra a tárház kiszélesedett. Lehetsz gyorsan sztár a Youtube, a Spotify vagy miért ne, a TikTok segédletével, vagy benevezhetsz egy tehetségkutatóra, ahol felfedeznek, és röppályára állítanak.

Nincs jó recept, vagy egy talán igen: ha tehetséges, egyedi, izgalmas és érdekes vagy, előbb-utóbb felfigyelnek rád.

Tíz évvel ezelőtt, az Udvarhelyi Fiatal Fórum segítségével azért jött létre a Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivál is Székelyudvarhelyen, hogy megkönnyítse az énekesek, egyéni előadók, zenekarok sorsát, akik elsősorban bemutatkozási, fellépési lehetőséget kapnak, és ha jók, akkor ennél többet is. A szervezők úgy számolták,

egy évtized alatt legkevesebb nyolcvan zenekar szekerén toltak egyet,

s ez nem kevés. Csak hogy két helyi nevet említsünk: a Face Todayből lett Palma Hills is itt kezdte 2013-ban, tavaly pedig a DissOrder lett a nyertes.

A fesztivál tizedik kiadását a hétvégén tartották a Kossuth Lajos utcai Siculus Ifjúsági Házban. Hét zenekar nevezett Erdély minden szegletéből, köztük két udvarhelyi. Mindenkinek tizenöt perc és legtöbb három dalnyi műsoridő állt rendelkezésére, a produkciókat követően pedig a diákzsűri és a szakmai zsűri értékelt és pontozott.

Elsőként az udvarhelyi Iskarioth zenekar lépett színpadra. Kemény trash és death metalt toltak, hiánypótló muzsikát, hisz évtizedek óta nincs ebben a műfajban a városnak zenekara. Tudják, hogy nem a könnyebbik utat választották, mert míg – senki ne sértődjön meg – egy popzenekarnak elég két akkord és néhány sor a nyárról meg a szerelemről, addig a kemény gitárriffekkel és a sikítozástól a hörgésig terjedő énekléssel fémjelzett death metalhoz komoly hangszeres tudás és nem kevés ének szükségeltetik. Az Iskarioth jó úton jár, idő kell az éréshez, de megtalálhatják közönségüket.

A soft rock, hard rock muzsikát játszó Stevie Ker Nagyváradról érkezett a fesztiválra. A 90-es évek hangulatát idéző zenéjük kész volt, ahogyan a színpadi megjelenésük, az összkép is. Kivételesen jól játszottak, kiemelkedő hangszeres és énektudással. A zsűri nem is nagyon tudott mit kezdeni velük, hisz a srácok már nem tinik, nem kell nekik különösebb lökés a sztárság felé, mindenük adott, csak játszaniuk kell.

A marosvásárhelyi Instantén zenekar története is jól példázza, hogy a népszerűség felé vezető út sohasem egyszerű. Nagy Attila egy korábbi Peronon one man bandként adta elő dalait, a zsűri viszont azt ajánlotta neki, hogy próbálkozzon meg egy zenekarral, így most egy bandával tért vissza. Rádióba való, könnyed, hallgatható muzsikát játszottak pop-rock, indie, alternatív vonalon.

A 6 Chapter neve már sugallja: hat fiatal srác, akik két éve úgy döntöttek, új fejezet kezdődik az életükben: rockerek lesznek, és nem a hátsó sorban. Udvarhelyiek, érdemes figyelni rájuk. Kövér, vastag hangzással, jó énekhanggal nyomták a rock and rollt, és noha még ők is az út elején járnak, mindenük megvan ahhoz, hogy nagyok legyenek.

A nagybányai Tweener zenefüggő erdélyi srácokból verbuválódott alig egy éve. Ők is pop-rock, indie, alternatív muzsikát játszanak – amúgy azért ez a sok műfaji megnevezés, mert nem feltétlenül kell vagy lehet pontosan betájolni őket. Saját muzsika, mely ha értő fülekre talál, célba ér.

A 3AD Kolozsvárról érkezett. Már a felkonferálásuk is fülbemászó volt, ezért leírjuk: „12 millió nemzetközileg el nem adott lemez és 124 félházas koncert után a 3AD visszatért, hogy meghódítsa a Földnek nevezett, emberi faj által lakott planétát”. Igen, ők is visszatérők, tavaly talán az orruk is érte a földet, olyan hangulatban távoztak, ám összeszedték magukat, és újra megjelentek a színpadon, hogy – elmondásuk szerint – bemutatkozhassanak ismét, mint az erdélyi new-wave thrash’n’roll pionírjai, akik egyedi színfoltot képviselnek a homogén alter-rock zenetengerben. Bár fiatalok, zenéjük nekik is igazán kiforrott volt, eredeti, izgalmas muzsikát nyomtak, és látszott, hogy már a tarsolyukban van jó pár fellépés.

A Thumper Csíkszeredából jött át, hogy megvillantsa magát. A zenekar Jenifer Mohebbi énekes-gitáros lány nevéhez fűződik, aki egy basszusgitár és dob kíséretében adja elő saját dalait. Indie folk zene rockhatásokkal teletűzdelve. Jenifernek ehhez a műfajhoz kiválóan passzoló könnyed, érzéki hangja van, így meglehet, hallunk róla, látjuk még őt.

Míg a zsűri döntött, a tavalyi győztes, a DissOrder játszott a nagyérdeműnek, majd jöhetett a várva várt pillanat, az eredményhirdetés.

Az idei befutó a 3AD lett, amely

Thomann-utalványt, klipforgatási lehetőséget kapott, és ők nyerték el a Stairway Booking különdíját is, ami egy újabb fellépési lehetőséget jelent, illetve fődíjként, az értékes nyereményeken túl, őket küldte a zsűri az Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe, Budapestre.

A második helyezett az Instantén lett, a harmadik helyre pedig az Iskarioth zenekart sorolták. Nem volt könnyű helyzetben a szakmai zsűri, hisz a sorrend – mint minden döntés esetében – alakulhatott volna másként is, ám azzal érveltek, hogy elsődleges szempontként azt figyelték, ki hol tart az útja során, ki mennyire van kész arra, hogy továbbléphessen, és ki szorul ebben leginkább segítségre. És aki idén lemaradt, az se csüggedjen, jövőre is lesz Peron, fel lehet akkor is ülni a vonatra. A közönségnek pedig azt ajánlották, keressen rá a zenekarokra, hallgassa meg őket, hisz meglehet, közülük kerül ki a holnap sztárzenekara.

Kiemelt képen: 3AD /Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivál Facebook oldala

Peron, ahonnan felszállhatsz a népszerűség felé tartó vonatra