Nagyálmos Ildikó
Nagyálmos Ildikó
A hétköznapi élet, az eltűnőben lévő vidéki ember érdekel. Hátha sikerül átmentenünk és újraértelmeznünk a múlt egy kis darabkáját példaértékű életek felvillantásával.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 1 perc 54 másodperc

A magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Országgyűlés a 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. közötti időszakot, a tanévhez igazodva, Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont ennek szellemiségében több programmal is tiszteleg a költőóriás munkássága előtt.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Petőfi ma címmel két felhívást tett közzé középiskolás tanulók számára, versmegzenésítés és más verses produkciók témában. Az első felhívás középiskolai osztályközösségeknek szól, akik különböző verses-zenés produkciókkal jelentkezhetnek. Feltételek: vezetőtanár által koordinált produkció, mely Petőfi Sándor műveiből ihletődik, időtartam: 15-20 perc, videófelvétel elkészítése és beküldése.

A második olyan középiskolásoknak és fiataloknak szól, akik Petőfi Sándor-verseket zenésítenek meg és mutatnak be. Jelentkezési feltételek: két-három vers megzenésítése, hangszeres előadása, időtartam: 5-10 perc; videófelvétel elkészítése, beküldése.

A versenyanyagokat szakmai zsűri értékeli, a nyertes alkotásokat a magyar költészet napja alkalmából, közönség előtt mutatják be,

2022. április 11-én, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán pedig minden produkció megtekinthető lesz. Mindkét kategóriában 2022. március 17. a jelentkezési határidő, a pályázatokat az office@hagyomany.ro e-mail-címre várják. 

A nyerteseket Petőfi-kötetekkel, illetve Petőfi-tanulmányúttal jutalmazzák a szervezők. A program végső célja ugyanakkor az, hogy a nyertes darabokból egy olyan közös, összművészeti produkció szülessen, amelyet a megyenapokon és más programokon is bemutatnak Hargita megye különböző településein, a Petőfi Sándor-emlékév eseménysorozat égisze alatt.

Petőfi ma! – Diákokat keresnek a tervhez