Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 36 másodperc

Elektromos buszok, megújuló épületek – ezekről szavazott ma azonnali rendkívüli tanácsülésen az udvarhelyi önkormányzat.

Senki sem mondta, hogy könnyű lesz – jegyezte meg a napirendi pontok megvitatása előtt Gálfi Árpád polgármesterhez címzett felszólalásában az RMDSZ-frakció részéről Berde Zoltán tanácsos. Szkeptikusak a beruházási projekteket illetően az RMDSZ-esek, többek közt a Csillagvizsgáló, illetve a mobilitási tervek felől érdeklődött Berde. A harmadik kiírás után módosult a szóban forgó projekt értéke, válaszolta a polgármester, most az ötödik kiírás van folyamatban, és lehet, ezúttal sem lesz olyan jelentkező, aki vállalja a Csillagvizsgáló rehabilitációjával kapcsolatos feltételeket. Ha így lesz, akkor visszavonják a projektet, és majd a következő támogatási ciklusban újra szerepeltetik, tehát nem vész el, illetve vélhetően kedvezőbb anyagi feltételek mellett lehet majd pályázni az épületre. A beruházási projekteket nemrég részletesen ismertette Albert Sándor városmenedzser…

Másfél éves kiesés van, ezt az időt vissza kell hozni,

munkával, megfelelő szakemberek segítségével, az önkormányzati testülettel meg lehet valósítani, toldotta meg summázatként a polgármester. 

Szintén napirend előtt a vízszolgáltatás tegnapi kimaradásával kapcsolatban kért Gálfi Árpádtól magyarázatot Bindea Dániel MPP-s önkormányzati képviselő, ezt viszont hamar lekeverte a városvezető, mondván, az áramszolgáltatás kiesése okozta a meghibásodást, emiatt aztán a vízszolgáltatónak gyűlt meg a baja, több műszer is meghibásodott. A vízszolgáltató teszi a dolgát, a hibát orvosolták, zárta a témát a polgármester.  

Udvarhely Fenyéddel közösen elektromos tömegközlekedési eszközök vásárlását támogató pályázaton venne részt, az együttműködésről és a projekt jóváhagyásáról szavazott az önkormányzati testület. 

Hat darab, 12 méter hosszú elektromos autóbusz megvásárlására ad lehetőséget a pályázat, valamint hat éjszakai töltőállomás létrehozására, az útvonalakon pedig két gyorstöltőre – az összköltség áfával valamivel több mint 19 millió lej. A szolgáltatást az Urbana Rt. látná el.

Elfogadta a testület ugyanakkor a Villanytelep utcai fogorvosi rendelők, a Móra Ferenc Általános Iskola, valamint az Orbán Balázs Általános Iskola épületének energetikai felújítását célzó projektek támogatási igénylését, illetve vonatkozó költségeit, ami az országos helyreállítási terv részeként jöhet létre. 

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Pompásan fogunk buszozni