Nagy Noémi Kriszta
Nagy Noémi Kriszta
"Ugye vagyok, aki leszek, ugye leszek, ami marad?" Hiperkarma

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 53 másodperc

A zene évében járunk. Az igazság az, hogy a Székelyföldi Filharmónia zenei palettája eddig sem volt gyenge, én hétről hétre elámultam, milyen nagyszerű zenészek jönnek hozzánk előadni, arról meg nem is beszélve, hogy mennyire kivételesen jó műsorokkal. Ezen a héten a gyermekeknek kedveskednek, noha végignézve az eheti műsort, jó nyugodtan talál magának kedvére valót minden felnőtt is.

A Disney legszebb rajzfilmjein nőttem fel, a mai napig egyik kedvencem a Macskarisztokraták. Napok óta dudorászom az egyik kedvenc dalomat a rajzfilmből: „Minden ember macska nem lehet! Pedig a macska tudja csak a naaagy titkokat”, türü-rürüüüü… Inkább linkelem a rajzfilm-részletet, mert lehet, hogy a „türü-rürü”-rész nem megy át leírva.

Nem tudom, tudtátok-e, hogy amikor az 1930-as években virágzásba kezdett a rajzfilmgyártás, mind a Walt Disneynek, mind a Warner Brothersnek (nem mellékesen jegyzem meg, hogy a névadó Várnai testvérek amúgy magyar származásúak) saját szimfonikus zenekara volt. Ez azért érdekes szerintem, mert a rajzfilmek képileg eleve teljesen másképp készültek, mint a hozzá tartozó zenék, avagy „effektek”. Nem akarom leegyszerűsíteni, de sarkítva körülbelül úgy nézett ki a dolog, hogy amíg ma két gombnyomással/kattintással már kész is egy rajzfilmfigura mozgása, addig majd’ száz évvel ezelőtt kézzel rajzoltak le minden egyes mozdulatot a többperces rajzfilmből. Valahogy így van ez a zenéjével is, mert amíg most két kattintással és egy mozdulatra rátesznek egy hatásfokozót, addig ezt régen a zenekarok élő hangszerekkel oldották meg. Ez nem azt jelenti, hogy mára teljesen megváltozott a helyzet, mert még mindig vannak olyan rajzfilmek, gyerekfilmek, amelyeknek zenéjét szimfonikus zenekarok játsszák el.

A Harry Potter-filmek zenéjét például külön ki kell emelnem, főleg az első három rész zeneszerzőjét, John Williamst.

Az ő nevéhez ugyanis több híres film zenéje kapcsolódik, mint például a Csillagok Háborúja, Jurassic Parc, Schindler listája, E.T. a földönkívüli stb. Ezeknek a filmeknek a zenéje több Oscar-díjat is kapott. 

Visszatérve Harry Potterre, a film zenéjének főtémája szerintem mindenki számára ismerős, de a biztonság kedvéért belinkelem ide. Karácsony környékén nekem minden évben ez a telefonos csengőhangom.

No, de lesz itt még egyéb ismerős dalrészlet rajzfilmekből, mint például az Aladdin, A három kismalac, Minnie egér meséje, a lányok nagy örömére A szépség és szörnyeteg és a Jégvarázs, a fiúk örömére pedig a Batman zenéje is hallható lesz a Székelyföldi Filharmónia előadásában, és zeneakadémista korom kedvenc tanárnője, Mihaela Cesa-Goje karmester vezénylésével.

Tehát, fiúk-lányok, kicsik és nagyok, el ne szalasszátok ezt a koncertet, amelyre május 29-én, vasárnap 18 órától kerül sor a városi minifocipályán.

Bérletes hangverseny
Jegyeket elővételben a Művelődési Ház pénztáránál válthatnak az érdeklődők. Felnőtteknek 25, gyermekeknek 5, nyugdíjasoknak 15 lejbe kerül a belépő, családi jegy (két felnőtt, két gyerek számára) pedig 50 lejért váltható.

Júniusban újabb zenei csemegékkel készülnek a filharmóniánál: Székelyudvarhelyen koncertezik a szatmári származású, neves fiatal zongoraművész, Alexa Stier, a közismert magyarországi zongoraművész, Gulyás Márta, a Fiatal Tehetségek sorozat részeként az udvarhelyi Kakasi Nóra. Továbbá újra itt lesz a dzsessz-zongorista Sárik Péter, a városnapok idején hallhatjuk az Arcadia vonósnégyest, a Codex Régizene Együttest, Luiza Zant, valamint a Székelyföldi Filharmónia előadásában egy újabb, szabadtéri szimfonikus filmzenekoncertet is, Werner Gábor karmester vezényletével. 

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com