Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 2 másodperc

Egy baráti társaság, mely szereti a régi autókat, egy évtizeddel ezelőtt Classic Car Club néven nemcsak hivatalosította magát, hanem rendhagyó események szervezésébe fogott: megmutatta a verdákat, szórakoztatni akart és élményt nyújtani. Kedvüket semmi nem szegte azóta sem, hétvégén a Rally60-ra keresztelt verseny résztvevői begurultak Székelyudvarhelyre is. 

Három évvel ezelőtt szervezte meg a marosvásárhelyi klub a Rally60 nevű versenyt, ezt viszont bőven megelőzte a közismerten átlagtartó ralinak nevezett megmérettetés, amit szintén évente hirdetnek meg: el kell jutni a benevezetteknek A-ból B-be közúton, 30-50 km/órás sebességgel, betartva a közlekedési szabályokat. Idén ilyen volt a klub égisze alatt a Kastély Rally, illetve a Wine and Classics. A versenyekre minimum harmincéves autókkal lehet nevezni, a Rally60-on viszont futott ennél valamivel fiatalabb járgány is.

László Róbert klubelnök azt mondja, 2018-ban azért vágtak bele a Rally60 – Adventure rallyba, mert úgy érezték, kell egy kis szórakozás, nevetés, hogy ne feltétlen a futamidőn legyen a hangsúly, hanem olyan kihívások elé állítsák a pilótákat, ami derűs élmény marad számukra. 

Milyen autó a tricikli?

Volt ilyen próba, hogy egy 

mérlegre helyezett pohárba saccperkábé 60 gramm vizet kellett csorgatni, vagy (lehetőleg) 60 centit araszolni az autóval,

labirintusban elnavigálni a pilótát a másodpilótának, aki a pálya másik felénél igazgat. (Rendezői jobb és bal? – akadhat ebből probléma.) A triciklivel való zsalonozás (jelölt útszakasz megtétele) is jó mókának tűnt, a nyertes haza is vihette a háromkerekűt ajándékként. Ugyan senki nem gondolja, hogy ez autóvezetői képességeket mérő versenyszám volt, de nem is ez a lényeg. Főleg, hogy egyéb is is vegyült a benzingőzbe, például: kultúra. Vasárnap ugyanis Csernátonban, a Haszmann Pál Múzeumban kérdezz-felelek próbát is tartottak, a válaszokat pedig a múzeumot bejárva lehetett megadni. Ezt nevezzük mi csavaros észjárásnak!

Az autókat Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is megcsodálhatták az érdeklődők

Úri hobbi?

Szerte az országból és Németországból vettek részt a ralin, kupával, oklevéllel,  szimbolikus ajándékokkal illették a legügyesebbeket. Róbert szerint ez a hobbi nem azt jelenti, hogy drága az autód, s azt megmutatod, mert bármilyen régi autód lehet, ha az rendben van tartva, működőképes, nem számít, hogy Lada, Trabant, Dacia, családi kocsi, kaptad, vetted, nem lényeges. Fenntartásuk sem kerül több pénzbe, mint a fiatalabb autóké, ugyanakkor 

egy Trabira is lehet vagyonokat költeni, ha ez valakinek fontos. Határ a csillagos ég.

Számomra nem pénzes hobbi, inkább arról szól, mennyire szereti ezt az ember. 

Számos Hargita megyei autós vett részt a Rally60-on, Csíkszeredából szép számmal. A kétnapos eseményen az oldtimer verdák 300 kilométert gurultak Marosvásárhelytől Udvarhelyen át Sepsiszentgyörgyig, Csernátonig, Bálványosig és vissza.

Fotó: rally60.ro, szem.ro

Rally60: Nem az a fontos, ki hogyan tudja nyomni a gázpedált