Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Minden eddiginél nyüzsgőbb adventi vásárral várnak a waldorfosok

Tavaly csak az online térben, idén azonban a valóságban is megnyitja kapuit a székelyudvarhelyi Kerekerdő Waldorf Iskola és Óvoda adventi bazárja november 26-án, Székelylengyelfalván....
Becsült olvasási idő: 1 perc 42 másodperc

Ünnepi eseményre hívunk: ma délután 5 órától nyitják meg a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Retrospektív című kiállítását a Művelődési Házban. A koncertteremben már napokkal ezelőtt nekiláttak a munkának, ide várják az érdeklődőket, emlékezni vágyó udvarhelyieket. 

Igen sokan ismerik és tisztelik Balázs Feri bácsit, Balázs Attila fotós édesapját, de saját jogon ismert elsősorban: nyugalmazott fotó- és filmszakkör-vezető, cserkész, aki Székelyudvarhely elmúlt évtizedeit dokumentálta, és milyen jól tette! Emberek, utcák, házak, történelmi események lenyomatai, arcai, emlékezetei a kiállításra kerülő fotográfiák. Időgépek.

A Balázs Ferenc 85. születésnapja alkalmából megrendezett kiállítás egy olyan tudatos, átgondolt merítés, ami bárhol, magyarázat nélkül, mint alkotások gyűjteménye, megállja a helyét. Fia így írt a készülő ünnepi eseményről: „Egy kicsit udvarhelyi lesz a kiállítás… egy kicsit retró és a válogatás egy kicsit vagy nagyon… szubjektív.

Nem csak Udvarhelyről szól, de mégis. Kurátorként úgy próbáltam válogatni, hogy az alkotások bárhol »megálljanak a lábukon« magyarázó szövegek nélkül is.” 

A Face to Face Egyesület szervezésében, a 85. életévét betöltő pedagógus-fotográfus életművéből építkező kiállítást Bálint Zsigmond fotóművész és Szabó Károly dokumentarista nyitja meg, közreműködik Szűcs-Olcsváry Gellért színművész. A RETROSPEKTÍV december 3-ig látogatható. Főtámogató a Bethlen Gábor Alap.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Régi Udvarhely, emlékek, életérzés: Balázs Ferenc, RETROSPEKTÍV