Szász Csaba
Szász Csaba
„Öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé, mielőtt az idő vasfoga elszáll felettünk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretfurdalásunk!"

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 5 perc 8 másodperc

Csapatban két bajnoki címmel és egy ezüstéremmel, egyéniben pedig két bajnoki címmel, 5 ezüstéremmel és 15 bronzéremmel, valamint egy Európa-bajnoki ötödik helyezéssel, eredményes évet zárt a Katona László által edzett Székelyudvarhelyi ISK birkózócsapata. Bár akadt vélemény, miszerint Udvarhelyen „nem működik” a birkózás, a felnövekvő generációk eredményei rendre rácáfolnak erre.

Remeknek mondható évet zártak a Székelyudvarhelyi ISK birkózói. A Katona László sportiskolás tanár és edző által felkészített csapat különböző korosztályaiban több mint ötven fiatal edz és sportol, a legkisebb hat, a legnagyobb húszéves. 

„A 2020-as esztendő után végre ismét nagyon elégedett lehetek. Tavaly a járvány igencsak rányomta bélyegét az edzésekre, a versenyekre, a versenyzők szüleivel való kapcsolattartásra. Idén szerencsére több versenyt lehetett lebonyolítani, az emberek is kevésbé féltek a járványtól,

már kevésbé volt érzékelhető a korábbi hisztéria és ez az eredményeken is meglátszik” – értékelt Katona László.

Egyéniben főleg az U15-ös, serdülő korosztályban remekeltek a birkózók, Lőrincz Balázs országos bajnok lett, a Románia-kupában pedig ezüstöt szerzett. A fiatal versenyző a román válogatott tagjaként részt vett a Szófiában rendezett korosztályos bajnokságon, ahonnan egy igen előkelő 5. helyezéssel tért vissza. Lőrincz Magor az U13-as korcsoportban lett országos bajnok, majd feljebb lépve az U15-ösöknél szerzett két bronzérmet, egyet a román és egyet a magyar országos bajnokságban. Kisfaludi Bence a serdülőknél szerzett egy országos bronzérmet, a Románia-kupában pedig egy ezüstöt. Ő is feljebb lépett, az U17-es, kadett korcsoportban szintén egy ezüstöt gyűjtött be. 

Egyed Gergő (U15) a bajnokságban ezüstérmes lett, a Románia-kupában bronzérmes, Verestóy Árpád (U13) pedig egy bajnoki ezüsttel gazdagította a sportiskolások idei éremgyűjteményét. A ISK sportolói további hét bronzérmet szereztek, ötöt az országos bajnokságban: Balázs Ottó (U19 junior), Bartha Szilárd (U19 junior), Verestóy Dénes (U17 kadett), Csíki Zoltán (U13), Fülöp Dániel (U13), Kettőt a Román-kupa küzdelmeiben gyűjtöttek be: Molnár Attila (U15) és Deák Attila (U17 kadett).

Csapatversenyben is remekeltek a birkózók, a Székelyudvarhely ISK és a Marosvásárhelyi ISK közös csapata országos bajnok lett a kadetteknél (17) és a junioroknál (19), a serdülők (15) pedig ezüstérmesek lettek.

„Egyéniben van U13-as és U15-ös bajnokunk, az U17-esekbe pedig most növünk bele, merem remélni, hogy jövő évben ebben a korcsoportban is avathatunk sportiskolás bajnokot. Bízom benne, hogy azok a gyerekek, akik idén nagyobb korosztályban bizonyítottak, bár nem lettek bajnokok, de érmet szereztek, jövő évben ők már bajnoki címért fognak harcolni” – fogalmazott Katona László.

Van jövője az udvarhelyi birkózásnak

A jövőt illetően a sportiskolások edzője optimistán nyilatkozott: „Csak azt mondhatom, hogy Székelyudvarhelyen igenis működik a birkózás. Voltak hangok, melyek szerint nem, de

az eredmények is mutatják, hogy bizakodva tekinthetünk a jövőbe”

– közölte Katona László. Megjegyezte, hogy egy bizonyos korosztályt át kellett ugorniuk, mert kiesések voltak, de Korondon továbbra is működik a fiókegyesület, Farkaslakán egy korábbi tanítvány jóvoltából szintén beindult egy fiókegyesület, és amennyiben a jövőben a birkózóakadémia is belekerül a képletbe, akkor öt-hat ilyen fiókegyesület is tevékenykedni fog a környéken.

„Szakembereink vannak, némi pénzre lenne szükség, hogy ezek a tervek valóra váljanak.

Köszönettel tartozom sportolóink szüleinek a szenzációs támogatásukért, és persze jár a köszönet a támogatóinknak is.

Az állami költségvetésből a sportiskola nem tud minden költséget állni, külföldi utakat például egyáltalán nem tud támogatni, ilyenkor sietnek segítségünkre azok az akár barátnak is nevezhető cégek, vállalatok, amelyek látnak fantáziát a birkózásban” – zárta az értékelést Katona László.

2021-es csapateredmények:

Országos bajnokok:

U17 (kadett) Székelyudvarhelyi ISK-Marosvásárhelyi ISK
Csapattagok: Márton Zsolt, Kisfaludi Bence, Negura Andrei, Gombos Roland, Man David, Deák Attila, Török Szilárd, Keresztesi Attila, Lőrincz Balázs, Megyesi Csaba, Verestóy Dénes, Mihály Ákos, Csipkés Balázs
Edzők: Katona László, Gyarmati Ferenc, Dragoș Vlad, Fazekas Csaba, Katona Zsolt

U19 (junior) Székelyudvarhelyi ISK-Marosvásárhelyi ISK
Csapattagok: Balázs Ottó, Dali Botond, Gombos Erik, Török Szilárd, Beke András, Csíki Ervin, Matea Alex, Megyesi Csaba, Nyulas Előd, Bíró Krisztián, Jakab Barna, Bartha Szilárd
Edzők: Katona László, Gyarmati Ferenc, Dragoș Vlad, Fazekas Csaba, Katona Zsolt

Ezüstérmes
U15 (serdülő) Székelyudvarhelyi ISK-Marosvásárhelyi ISK 
Csapattagok: Kelemen Márk, Man Gabriel, Negura Andrei, Kisfaludi Bence, Samarghitan Denis, Man David, Kacsó Bendegúz, Moldovan Denis, Verestóy Árpád, Csíki Zoltán, Lőrincz Magor, Szabó Szilárd, Gritto Dávid, Lőrincz Balázs, Mihály Ákos
Edzők: Katona László, Gyarmati Ferenc, Dragoș Vlad, Fazekas Csaba, Katona Zsolt

Remekeltek idén az udvarhelyi ifi birkózók