Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 22 másodperc

Az idei év legfontosabb csillagászati ​​jelenségének lehetünk szemtanúi holnap, október 25-én: ha az időjárás is velünk tart, Romániából, térségünkből is részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg.

Az október 25-i részleges napfogyatkozás kezdeti pillanata 12 óra 25 perc és 13 másodperc, a maximális fázisa 13 óra 38 perc és 17 másodperckor következik be, a végét pedig 14 óra 50 perc és 41 másodpercre teszik a csillagászok.

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold elhalad a Föld és a Nap között, teljesen vagy részben eltakarva az utóbbi képét a Földön tartózkodó megfigyelő számára.

Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka és különleges esemény.

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold egészében eltakarja a napkorongot, részlegesnél pedig csak egy részét takarja el annak.

A mostani csillagászati jelenséghez hasonló mértékű legutóbb 2015-ben volt megfigyelhető,

akkor a Hold a Nap 59 százalékát takarta ki. A következő nagyobb, térségünkből 47 százalékosan látszó napfogyatkozás 2027. augusztus 2-ra várható.

Európából – az Ibériai-félsziget kivételével –, az Urálból és Nyugat-Szibériából, a Közel-Keletről, Nyugat-Ázsiából és Északkelet-Afrikából lesz látható a részleges napfogyatkozás, melynek maximális pontját várhatóan Oroszország nyugat-szibériai síkságán, Nyizsnyevartovszk közelében rögzítik.

Amúgy mondhatni véletlen egybeesés, hogy az égen a Nap és a Hold átmérője látszólag szinte pontosan ugyanakkora, ugyanis

a Hold átmérője éppen 400-szor kisebb a Napénál, de 400-szor közelebb is van hozzánk.

Szabad szemmel is látható lesz az október 25-i jelenség, ajánlott azonban a szakboltokban kapható, a napfogyatkozás megfigyeléséhez alkalmas szemüveg, illetve vizuális napszűrő fólia beszerzése, mert csak ezek nyújtanak biztonságos védelmet.

Sajnos az Udvarhelyre és térségére vonatkozó időjárási előrejelzések október 25-ére nem kedvezőek, arra a napra 89%-os felhőtakarót vetítenek előre, 81%-os csapadék-valószínűséggel, de mint tudjuk, ez még változhat, és meglehet, itthonról is láthatjuk ezt a ritka és izgalmas égi jelenséget

Kiemelt képünk illusztráció: pexels.com

Részleges napfogyatkozás – Ha a felhők engedik, mi is láthatjuk