Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 4 perc

Felesleges tovább ötletelni azon, hogy mikor, miként cseréljük újakra a leharcolt háztartási és egyéb elektronikai felszereléseinket – november 25-ig ismét lehet jelentkezni a környezetvédelmi minisztérium roncsprogramjára. Az út a divatjamúlt géptől a korszerűig koránt sem egyszerű, a feltételek szigorúak, és néhány nap alatt elfogyhatnak a kiváltható vásárlási utalványok.  

A program 2021-es költségvetése 75 millió lej, az eddigi három szakaszban 198 838 utalványt generáltak az állampolgárok, amiből 109 748-at (55,19%) használtak fel 40 967 600 lej értékben. A megmaradt 34 millió lejt most egy újabb fordulóban bocsátják a lakosság rendelkezésére, jelentette be hétvégén Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján változtattak a program menetén, így még inkább ösztönözni tudják azokat, akik felismerik az energiatakarékosság fontosságát, és régi, sokat fogyasztó háztartási gépeiket hajlandóak lecserélni újabbakra, energiatakarékosabbakra. 

Az első forduló alkalmával, tavasszal a vártnál jóval kevesebben jelentkeztek a roncsprogramra, melyhez a környezetvédelmi alap is segítséget nyújt. A minisztérium 200 ezer jelentkezőre számított, de közel sem érték el ezt a számot. Mosógépekre, mosogatógépekre és hűtőkre 30 millió lej összértékű vásárlási utalványt oszthattak ki, és május 20-ig 155 ezernél valamivel többen iratkoztak fel igénylőként – számolt be a miniszter.

A program második része, a regisztráció után, három szakaszban zajlik tovább: november 26. – december 2. között mosógépekre, mosogatógépekre, hűtőszekrényekre, hűtőládákra, fagyasztókra lehet utalványt igényelni; december 3. – december 9. között televízióra, laptopra, táblagépre; december 10. – december 16. között légkondicionáló berendezések, ruhaszárító gépek és porszívók beszerzésére váltható be a voucher. Az utalványokat tizenöt napon belül fel kell használni, és tilos elajándékozni. Továbbá

csak olyan terméket lehet megvásárolni, melynek ára több mint kétszerese az utalvány értékének.

Vagyis, ha a régi háztartási gépünkért 400 lejt kaptunk, akkor egy 987,92 lejes vagy egy 1399,99 lejes új mosógép közül választhatunk az üzletében, de a 797,90 lejesről álmodni se merjünk. Nem csak mosógépek vásárlását támogatják, hanem szintén 400 lejes a legalább D-s energiaosztályú mosogatógépek beszerzésére használható utalvány, továbbá az A++ besorolású légkondicionáló berendezésekre; a legalább E-s energiaosztályú hűtőszekrényekre, hűtőládákra, fagyasztókra; a G-s energiaosztályú televíziókra, és az AA++ besorolású ruhaszárítógépek vásárlására használható értékjegy is. Ezen kívül 200 lejes utalvánnyal segítik az évi 43 kWh-nál kisebb fogyasztású porszívók vásárlását; 500 lejessel a laptopokét és 300 lej értékűvel a táblagépekét. 

Egy személynek több háztartási gép megvásárlására is lehetősége van,

de a feltüntetett elektronikai csoportonként csak egy utalványt igényelhet. A korábbi programhoz képest egy újítással bővült a program: amint a fentiekből kitűnik, két kategóriával bővítették a megvásárolható televíziók körét, lehetővé téve akár a G és az F besorolású új készülékek beszerzését is. 

Kizárólag az részesül utalványban, aki rendelkezik felhasználói fiókkal, azaz feliratkozott a roncsprogramra. A regisztráció az electrocasnice.afm.ro/b/ oldalon történik. Az adatlap helyes kitöltése után az oldal generál egy kódot – ezt kell majd felhasználni a vásárlás során. A november 25-én átvehető vásárlási jegyek az eMAG, Altex, Flanco, Auchan, Carrefour, Cora, Dedeman, Rombiz, Badabum és Demax üzletekben értékesíthetők, de részletes útmutatót találni a jelzett honlapon. A tudnivalók mellett a gyorsaság a legcélravezetőbb, akárcsak egy Black Friday esetén, számos gyakori kérdésre választ ad az alábbi oldal is: https://www.rablaelectrocasnice.ro/

Fotó: Fülöp Attila

Roncsprogram, második felvonás: kell hozzá kicsi türelem