Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 6 másodperc

Rohamosan növekedett az elmúlt napokban Székelyudvarhelyen a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a magyar kultúra napja alkalmából tervezett programok egy részét a betegség miatt el kellett halasztani. Rendezvénystop azonban nincsen: a soron következő programokat az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával meg lehet tartani. 

Szerdán már 7,7 ezrelék fölé ugrott a város járványügyi mutatója, a január 8-tól érvényben lévő szabályozások szerint kül- és beltérben továbbra is kötelező a maszkviselés, a rendezvényeket pedig csökkentett létszámmal lehet megtartani.

A szabályok értelmében harminc százalékos kapacitással beltérben is lehet előadásokat rendezni. „Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor a fellépő vagy a fellépők fertőződnek meg. Jelen pillanatban nem tudunk arról, hogy a hétvégi eseményekkel kapcsolatban bármilyen járványügyi fejlemény lenne. Reméljük, hogy ez így is marad” – erősítette meg Zörgő Noémi, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának sajtószóvivője. A helyi tanintézményekben is jelenléti oktatás zajlik (kivéve azokat a közösségeket, ahol fertőzési gócpont alakult ki), az oktatási intézmények működését jelenleg a 75 százalékos kórházi telítettség szabályozza, amelyet a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság minden nap összesít és közöl, tudtuk még meg. 

Hova mehetsz a hétvégén?
A Tomcsa Sándor Színház a hét második felében két alkalommal is programra tűzte a Száll a kakukk fészkére című produkciót, az intézmény közlése szerint ezek az előadások betegség miatt elmaradnak. Ellenben a Székelyföldi Filharmónia január 30-ára ígért farsangi hangversenyét megtartják: a 18 órától kezdődő koncertre előzetesen kell regisztrálni. Továbbá pénteken Székelyudvarhelyre érkezik Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser Irodalmi Karavánja. A Művelődési Házban tartandó író-olvasó találkozó meghívottja Bereményi Géza, Szöllősi Mátyás és Sárik Péter. 

Rosszak a mutatók, de nincs még rendezvénystop