Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 2 perc 9 másodperc

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum újra a város és a környék lakóinak partnerségét kéri, ezúttal egy Sepsi Lajos kiállítás megszervezéséhez. Az egy évvel ez előtt szép eredménnyel összegyűjtött és digitalizált Maszelka János életmű bemutatását követően, a Kossuth utcai Képtárban Sepsi Lajos festőművész kiállítására készül az intézmény.

Sepsi Lajos festőművész és grafikus 2023. januárjában lenne szászéves (Székelyudvarhely, 1923. január 7. – Székelyudvarhely, 1997. július 21.). A jövő évi Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat alkalmával az ő munkásságáról szeretnénk átfogó képet nyújtani egy emlékkiállítás megszervezésével, tudatta a múzeum munkatársa, Lőrincz Ildikó muzeológus, a Képtár vezetője. 

Sepsi Lajos a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán végzett, Budapesten iparművészeti tanulmányokat folytatott. Pályatársa, kortársa, barátja volt Maszelka János, Kraft László, Nagy György, Orbán Áron, Székely József, az udvarhelyiek számára mind ismert és tiszteletben álló képzőművészek. 

Tanulmányai végeztével hazatért szülővárosába, itt alkotott és tanított egész életében. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt.

Fontosnak tartjuk egy olyan alkotó életművének felelevenítését, aki városunkhoz kötődött, részese volt az első udvarhelyi művésztelepi kísérleteknek, több helyi diák rajztanára volt,

és akinek műveit feltehetőleg több székelyudvarhelyi család és gyűjtő őrzi – tájékoztatott a Haáz Rezső Múzeum. A Sepsi 100 emlékkiállítás sikere érdekében kérik most a városlakókat, környékbelieket arra, hogy amennyiben Sepsi Lajos alkotással vagy a hagyatékának bármely darabjával rendelkeznek, kölcsönözzék azt az intézménynek a 2023 januárjában megnyíló kiállítás idejére. Hívják bizalommal a 0266–218375-ös telefonszámot hétköznapokon 8.00–16.00 óra között, az előzetes egyeztetés alapján majd a múzeum munkatársai gondoskodnak a képek csomagolásáról, el- és visszaszállításáról.

Kiemelt képen: Utcakép, Sepsi Lajos