Kovács Eszter
Kovács Eszter
Amikor dolgozom, akkor írok, máskor – szabadidőmben – olvasok, főzök, koncertre, színházba járok, és a lehető legtöbb időt igyekszem kis családommal tölteni.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 25 másodperc

Bár nap mint nap végigsétálunk Székelyudvarhely utcáin, a várostörténet apró részleteire ritkán van alkalmunk rácsodálkozni. Ezt a hiányt pótolják a Tourinfo iroda tematikus sétái: a meglévő programok mellett hamarosan az egykori Budapest Szálló történetét is feltárják az érdeklődőknek. 

Három tematikus sétát is kínál idén ősztől a Tourinfo iroda. Egyrészt az Orbán Balázs hazajött elnevezésű programot, amelynek rögzített időpontja február 3., tehát a legnagyobb székely születésnapja, ám kérésre és minimum ötfős csoportoknak más időpontokban is megszervezik, árulta el Péter Ildikó, a városi turisztikai információs iroda a munkatársa. A Trianon 101 nevű séta is rögzített időpontú (a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én rendezik meg), de ezt a sétát is lehet igényelni csoportoknak. A mintegy negyven perces, legtöbb egyórás helytörténeti program előnye, hogy nem csak magyar és román, hanem szinkrontolmács segítségével angol és német nyelven is igényelhető.

Idén novembertől tovább bővül az iroda kínálata: 

a Kossuth Lajos utca 20. szám alatti, az egykori Budapest Szálló köré is vezetett programot szerveznek.

„Az Orbán Balázs hazajött és Az egykori Budapest Szálló tematikus sétánál a Kossuth Lajos utca 20. szám alatti épület előtt találkozunk. A túravezető mikrofonba beszél, a résztvevők fülhallgatón követik a történetet, így mindenki hallja, nem zavaró az utca zaja” – avatott be a részletekbe Péter Ildikó. A séta alatt a résztvevők érintik azokat a tereket, épületeket vagy éppen szobrokat, amelyekhez köthető a történet, közben korabeli fotókat láthatnak és az adott korhoz, személyhez fűződő történetekkel, eseményekkel ismerkedhetnek meg. A Trianon 101 esetén a séta a Millennium emlékoszlop elől indul. 

Az őszi programkínálat részeként ugyanakkor a napokban fejeződött be a Kossuth Lajos utca 20. szám alatti udvartér kialakítása: így 

az egykori Budapest Szálló épületének múltjáról szóló kiállítást meg lehet nézni bármikor.

„A kivilágított kapualjban öt, nagy panelen követhető végig az épület több mint százhúsz éves múltja. Az adatok három nyelven olvashatók a panelek melletti táblákról, illetve a Travel2U hangos idegenvezetők felületén az épület története három nyelven érhető el. Ezt csak le kell tölteni, és máris élvezhetőbb, izgalmasabb a kiállítás” – tudtuk meg.

A kiállítás mellett ugyanakkor a már említett tematikus séta is szerepel az őszi programban: a Tourinfo iroda a különleges helyzetre való tekintettel november első hetében tervez házsétát az egykori szálló épületében, amelyre a városi kórházban, első vonalban dolgozókat hívják meg. „Ez egyfajta köszönet azokért az erőfeszítésekért, amiket tesznek a betegek megmentése érdekében” – magyarázta az iroda munkatársa. Egyébként a sétákat nem kifejezetten csak turistáknak ajánlják: helyi vállalkozóknak, baráti társaságoknak is remek programlehetőség, de korábban például a helyi önkormányzati képviselők, illetve a Városháza alkalmazottainak is tartottak már tematikus sétát. Fontos adalék ugyanakkor, hogy a Tourinfo iroda munkatársai, az aktuális programkínálattól függetlenül, a Székelyudvarhelyre érkező turistáknak munkaidőben díjmentesen idegenvezetést vállalnak. 

Séta a múltban: bejárni a Budapest Szállót