Barabás Blanka
Barabás Blanka
Mindennapi betevőnket add meg nékünk ma.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 3 perc 36 másodperc

Lehet már hangolni a hangszereket, melegíteni a hangszálakat, ugyanis július elsejéig lehet a 10. Siculus Fesztiválra jelentkezni mindazon zenekaroknak, előadóknak, akik saját szerzeményt magyarul szólaltatnak meg. A Székelyudvarhely múltjához tartozó rendezvénysorozat a hazai zenei formációkat nem csak bátorítani, felkarolni igyekszik, pénzjutalommal is támogatja a tehetségeket.

A hetvenes évek elején, majd 1990-ben, végül 2018 óta folyamatosan megrendezik a Siculus Fesztivált Székelyudvarhelyen, mely anno egyfajta mámoros zenei rendezvénynek számított, ahová az Omega is hivatalos volt – 1974-ben rendszerellenes megmozdulásnak vélte a megyei kommunista pártvezetőség a fesztivált, azonmód be is szüntette, így aztán az Omegát sem láthatták anyáink meg apáink.

Az idei fesztivál célja ezúttal is – a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont egyik jelentős rendezvényeként – fórumot teremteni, kiugrási lehetőséget biztosítani a saját szerzeményt magyar nyelven előadó, hazai zenekarok számára. A versenyfelhívás szól mindazoknak, akiknek szenvedélye a zene, szeretnének közönség előtt fellépni, bemutatkozni, van saját szerzeményük és fejlődni szeretnének a fesztiválon megszerzett tapasztalatcsere révén. A zenekarok magyar dalokkal, illetve egy Omega-feldolgozással kerülhetnek versenybe, a szakmai zsűri pedig előzetes válogatást tart a beküldött felvételek alapján.

Felőlük érdeklődve Bartalis Izabella, a Forrásközpont igazgatója elmondta, az előző évekhez hasonlóan, ezúttal is irodalmi és zenei téren elismert magyarországi és hazai szakemberek alkotják a szakmai stábot.

Az Omega idén hatvanéves, ezért is szerepel a versenykiírás egyik feltételeként a feldolgozás.

Nem mellékesen pedig az Omega az a legendás magyar zenekar, mely közismert és közkedvelt is, tette hozzá az igazgató. 

A tehetségkutató nyertes zenekara

 1000 eurós Siculus-nagydíjban,

további négy díjazott 500-500 euró értékű elismerésben részesül, illetve értékes nyereményekkel, stúdiófelvételekkel, valamint más fesztiválokon való bemutatkozási lehetőségekkel térhetnek haza a résztvevők. 

A 10. Siculus Fesztivál 2022. augusztus 12–14. között zajlik, a versenyprogram továbbra is kétfordulós. Az első fordulóban rock, pop-rock, indie, dzsessz, hard rock, folk-rock, alter-rock, metal, funky, hiphop stb. zenei stílusok valamelyikét játszó zenekarok két saját, magyar nyelvű dallal vagy zenei szerzeménnyel nevezhetnek be.

A felvételeket a szakmai zsűri bírálja el, a nyertesek meghívást kapnak a Székelyudvarhelyen augusztus 12–14. között sorra kerülő fesztivál döntőjére. A második fordulóba jutók számára a fesztivál programjain való részvétel ingyenes, a bejelentkezés díjmentes. A döntős zenekaroktól három zenekari produkciót várnak, amellett, hogy magukat is bemutatják. Minden zenekarnak legtöbb tizenöt perc és három dalnyi műsoridő áll a rendelkezésére.

A fesztiválra való benevezés kritériumai:
1. két dal demófelvétele, esetleg YouTube-link feltöltése,
2. a benevezési lap kitöltése,
3. a magyar nyelvű dalszövegek feltöltése,
4. egy nagy felbontású zenekari fotó jpg-formátumban való feltöltése,
5. szándéknyilatkozat kitöltése az augusztus 12–14. között zajló fesztivál versenyprogramján való részvételről,
6. a döntőbe való továbbjutás esetén egy Omega-dal feldolgozása és bemutatása szükséges.
A jelentkezési határidő 2022. július 1., 16 óra, online regisztrálni a siculusfesztival.com oldalon lehet. 

A Siculus Fesztivál szervezője a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, társszervező az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács. Partnerei Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala és a Művelődési Ház. Támogatja az RMDSZ és a Communitas Alapítvány. 

Fotó: Siculus Fesztivál Facebook oldala

Az Omega és a 10. Siculus Fesztivál