Miklós Dalma
Miklós Dalma
Összefüggéseket keresek, naprakész maradok, kielégítem a kíváncsiságomat, mindeközben rajongok a művészetekért.

Akcióban: Kérd, hogy ellenőrizzen a fogyasztóvédelem!

Újdonsággal rukkol elő a fogyasztóvédelem: immár a vállalkozók is kérhetik, hogy ellenőrizzék gazdasági egységüket, és így egyfajta kiképzésen esnek át, hisz első ízben nem...
Becsült olvasási idő: 7 perc 21 másodperc

Kezdődik szeptemberben az őszi parlamenti ülésszak, de még azt megelőzve, Antal Lóránt szenátor kiértékelte az elmúlt félévet. Szerdai sajtótájékoztatóján sikerekről, valamint a következő tervekről, törvénymódosítási javaslatokról beszélt székelyudvarhelyi irodájában.

Féléves parlamenti tevékenységét kiértékelő ülésre hívta össze Antal Lóránt szenátor ma a sajtó képviselőit. A beszámoló fő témája az elmúlt ülésszak eredményei voltak. A következő időszakra előrevetítette az oktatási, illetve a kisebbségvédelmi rendeletek módosítását, továbbá a környezetvédelmi minisztérium újabb támogatási csomagját. 

Legek

Az év első fele jórészt az energiaválságról szólt, így a szenátor teendőinek listáján is első helyen szerepeltek azok a törvénymódosítások, amelyek a krízist tompítothatják. Az energiaárakat kompenzáló rendszer volt az első sürgősségi kormányrendelet, amelyet ebből az évből kiemelt Antal Lóránt. Február eleje óta a háztartások és a vállalkozások esetében is alapértelmezetté vált egy ársapka. Ennek értelmében a háztartási fogyasztók 0,31 lej/kWh áron kapják a földgázt, a villamos áramot pedig 0,68 lej/kWh áron, ha nem haladják meg a havi 100 kWh fogyasztási értéket. A vállalkozások számára a földgáz ára 0,37 lej/kWh, illetve 1 lej/kWh a villamos áram esetében.

Az általa stabilnak és korrektnek nevezett árbefagyasztásról és plafonálásról szóló intézkedés 2023 márciusáig van érvényben.

Újabb eredmény, hogy a március 14-én tartott parlamenti ülésen szót emelt a vízerőművek működtetése mellett. A Ratosnyán és a Zsil-völgyében található erőművek építését már több évtizede megkezdeték, de azóta sem fejezték be. Jövedelmező szabálymódosításokat vezettek be továbbá a földgázkitermelés terén is, iktatták az offshore-törvény módosításait, illetve elsimították a vitát az állami és a beruházó cég között. Az eredeti 70-30%-os jövedelmi elosztást, 60-40%-ra változtatták az állam javára, illetve krízishelyzetben elővásárlási jogot biztosítanak az államnak. Antal Lóránt az ülésen arról számolt be, hogy a felhasznált földgáznak már nem 80, hanem 90%-át tudjuk kitermelni, az energiaáraknál időzve említést tett arról, hogy rendkívüli odafigyelést biztosít az energetikai infrastruktúrára. Erre azért van szükség, mert miután a Hargaz Hargita Gáz Rt. tavaly novemberben felmondta a földgázszolgáltatói licenszét, az Electrica vette át a szolgáltatói jogát, óriási zavart okozva. Az Electrica hónapokig egyáltalán nem, majd elképesztően magas összegeket számlázott ki egyszerre a fogyasztóknak. A szenátor megkereste ezzel kapcsolatban az illetékes hatóságokat, a versenytanácsot is bevonta az intézkedésekbe. Mint mondta,

 nem törvénytelenség történt, hanem egy piaci monopolhelyzetbe került cég visszaélt a felállással, s az energia többszörösét számlázta ki a fogyasztóknak.

Hozzátette, bízik abban, hogy rövid időn belül egy elfogadható megoldással tudnak előállni. Egyelőre odáig jutottak, hogy a szolgáltató egyetlen háztartást sem fog levágni, ha az nem fizeti ki a számlákat. Aki mégis felszólítást kap, jelezze a szenátori irodában, hogy mihamarabb orvosolják a problémát. 

Az elmúlt félév eredménye az a sürgősségi kormányrendelet is, amely a termelő-fogyasztókat érinti. A legfeljebb 200 kW-os megújúló energiát termelő egységekkel rendelkező termelő-fogyasztók kérhetik energiaszolgáltatóiktól, hogy számlájukon mennyiségi kompenzációt végezzenek az elfogyasztott és a hálózatba szállított mennyiség között. A 200 kW-ot meghaladók esetében a villamosenergia-szolgáltató már köteles megvásárolni a termelő-fogyasztó által a hálózatba szállított villamos energiát. Ugyanakkor a szenátor ismertette, hogy a módosított törvény értelmében

ez év júniusig a megújuló energiát termelő egységekkel rendelkezők száma Romániában meghaladta a tízezret.

Antal Lóránt, az Energia, Energetikai Infrastruktúra és Altalajkincsért Felelős Bizottság elnökeként hozzájárult ahhoz, hogy meghosszabbítsák az adóamnesztia alkalmazási idejét 2020. március 31-ről 2022. június 30-ig. További fontos módosítás, hogy áfa-kedvezményt, azaz 5%-os adókulcsot vezettek be az olyan lakások vásárlására, amelyek legfeljebb 120 négyzetméteresek, illetve értékük nem haladja meg a 700 ezer lejt. Ugyanakkor a munkatörvénykönyvet is módosították: 2022. január 1-től egy munkavállaló huszonnégy hónapnál hosszabb ideig nem lehet minimálbérrel alkalmazva. Az ukrán konfliktusos zónából érkező állampolgárok számára jóváhagytak egy támogatást is, így ők személyenként 20 lej/nap összegű élelmiszerköltség- elszámolásban részesülnek. Ugyanakkor az elmúlt parlamenti periódusban értek el áttörést a nyugdíjkorhatár módosításában: bevették a törvénykönyvbe azokat a Hargita megyei településeket, amelyek lakói túlzott szennyeződésben éltek a káros bányászati kitermelések miatt. A nyugdíjazási korhatár két évvel csökken Balánbányán, Borszéken, Gyergyóhollón, Orotván, Csíkszentdomokoson és Gyergyótölgyesen.

Hamarosan…

A szenátor az udvarhelyszéki települések közül kiemelte Székelyudvarhelyt, ahol jelentős beruházásokat és terveket ütemeztek erre az évre. Az Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének munkálataira szánt összeget újabb 1,1 millió lejjel emelték meg. Folyamatban van a szentegyházi sportcsarnok kivitelezési és tervezési szerződésének aláírása, a 180 férőhelyes létesítmény beruházási értéke 11 millió lej. A jövőben energiatakarékos tanuszoda épül Nagygalambfalván, továbbá Nagyenyeden, Szovátán és Borson is tanuszoda létesül a fejlesztési minisztérium finanszírozásával. Júliusban aláírták azt a kivitelezési szerződést, amely lehetővé teszi a korondi orvosi rendelő és mentőállomás felújítását. Antal Lóránt említést tett arról is, hogy kedden zárult az RMDSZ-frakció gyűlése, ahol három hangsúlyos témát tárgyaltak. Az oktatás ügye továbbra is a legfontosabb feladatok között szerepel. Az oktatási törvény jelenleg teljes módosítás alatt van, kiemelte:

érdekük a minőségi és értékes kisebbségi oktatás, illetve az ezen a téren kiharcolt kisebbségi jogok megtartása.

Ugyancsak fontos az energiaválság kezelése, a jövőben módosítaná a fogyasztásokra vonatkozó törvényjavaslatokat. Ezt azzal indokolta, hogy bizonyos szintű aránytalanságot vél felfedezni a támogatási rendszerben. Amint a rendelet módosul, nem mindenki részesül majd az állam támogatásában. A környezetvédelmi minisztérium még ebben az évben új támogatási csomaggal is előállhat a tűzifa vásárlására vonatkozóan. 

Végül a kisebbségi törvényre tért ki, amelynek pontjait a kormánykoalíció révén fogják újratárgyalni, majd az őszi ülésszak alatt véglegesítik. Konkrétan meghatározzák a magyar kisebbségi jogokat, véglegesítik a kisebbségi lét kereteit, illetve az oktatási és vallási szabadság lehetőségeit. Mint mondta, ezeket később csak megvédeni kell anélkül, hogy konfliktus tárgyát képeznék. 

Kiemelt kép: Antal Lóránt Facebook-oldala

Sok tennivalója lesz még a szenátornak